FACEBOOK

СО започва кампания за събиране на стари дрехи

Столичната община започва кампания за събиране на стари дрехи, обувки и чанти от домакинствата. Инициативата "Време е за детокс на гардероба" ще продължи един месец, като за целта един мобилен пункт ще обиколи всички райони на София, а четири стационарни пункта ще бъдат разположени на територията на града, предаде БНР.

Кампанията е част от инициативата за ограничаване изхвърлянето на текстил в контейнерите за смесени битови отпадъци. Около 12 000 тона текстилни отпадъци се генерират в Столичната община всяка година, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Кампанията ще протече на два етапа. Първият етап ще приключи със събирането на дрехите, а през втория събраният текстил ще бъде използван като ресурс. Част от дрехите ще бъдат рециклирани и ще бъдат показани на модно ревю по време на Green Fashion Days. Събитието е част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която ще се състои от 17 до 25 ноември, каза още Христова.

Графикът на мобилния пункт ще бъде публикуван на сайта на Столичната община и Столичния инспекторат. Извън кампанията "Време е за детокс на гардероба" в София вече има поставени 29 контейнера за текстил, в 8 района, чиито локации можете да намерите също на страницата на Столичния инспекторат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени