FACEBOOK

СОС актуализира цените на общинските жилища

"С 41 гласа "за" , 3-ма "въздържал се" и без "против", Столичният общински съвет днес прие измененията в Наредбата за цените при сделките с недвижими имоти на Столична община. Докладът бе внесен от общински съветници от всички политически групи и мен, като зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване". Според промените, базисната цена на общинските жилища се увеличава с около 70%.


Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. В София обаче, разликата между пазарната и базисната цена на общинските имоти беше драстична.
Последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти е била през 2013 г., когато базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст. Според данни на НСИ, към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г.


Одобрените от СОС днес цени на кв. метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. Освен вида строителство, за базовата цена на всеки имот има значение зоната, в която се намира, изложение, етаж, наличие на складови помещения и др.


С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива.


До момента над 1300 семейства, които живеят под наем в общинско жилище, са подали заявление в районните администрации за покупка на съответния имот. Вече се подготвя доклад с предложенията на районните кметове за продажба, който предстои скоро да бъде разгледан от СОС.

Предвижда се част от получените от сделките средства да се връщат обратно в съответните райони и да се ползват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата и развиване на жилищната политика на СО", съобщи Дончо Барбалов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени