FACEBOOK

СБЖ срещу задушаването на словото и медиите

Декларация на УС на СБЖ във връзка с пълзящото настъпление срещу свободата на медиите:

"Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

Отношението на властта към медиите, медийната среда и гражданското общество продължава да предизвиква недоумение, смесено с тревога за бъдещето. За трета поредна година неправителствената организация „Репортери без граници“ посочи 111-то място на България в индекса за медийните свободи. Даже тази незавидна позиция изглежда като комплимент на фона на онова, което се случва в медиите и медийната среда у нас.

В Деня на Европа, Съветът за електронни медии избра за свой председател Бетина Жотева - член със спорна репутация. Нейният език, стил и поведение неведнъж са провокирали остра публична обществена реакция. Типичен пример са заплахите й към отговорния редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова. Протоколите от заседанията на Съвета за електронни медии оставят тягостно чувство за състоянието на медийната регулация и компетентността на медийния регулатор, който нито веднъж не се произнесе по прозрачността на собствеността в медиите.

Да напомним – СЕМ е обществен (!) регулатор, в който обаче няма нито една обществена или гражданска квота. Той се избира с политически квоти и изборът на членове прилича на политически назначения. Компетентноста, авторитетът и доверието към медийния регулатор са на критично ниво. Липсват данни за обществените нагласи относно състоянието и действията на медийния регулатор, който избира и генералните директори на двете обществени медии – БНР и БНТ. Серия скандали предизвикаха последните избори на генерални директори на БНР и БНТ, довели до кризи и безпрецедентното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“. Съдебните дела срещу избора на генерални директори и действията на СЕМ се увеличават.

Затова безпокойство у нас предизвиква новината, че вече е готов нов медиен закон, чрез който политически структурираният медиен регулатор ще получи разширени функции. При сегашното му състояние това е безотговорно и опасно. Досега СЕМ не взе отношение нито по един важен медиен проблем от обществен интерес. Не каза нито дума за уволненията на редица водещи журналисти. Нито европейската директива, нито решенията на Съвета на Европа и експертизите на международни европейски организации, следящи гражданските и медийните свободи, бяха публикувани на сайта на обществения регулатор.

Още по-тревожен е фактът, че новият медиен закон се готви в сянка. От създадените три работни групи по закона остана само една – към Министерството на културата. Групата, сформирана от парламентарната комисия по културата и медиите, единствената публично оповестена, проведе едва три заседания с подменен състав, след което всичко се прехвърли в работната група към Министерството на културата, където са представени предимно държавни структури и няколко заинтересовани влиятелни частни медии и организации.

В групата няма представители на профсъюзни организации, а промените може съществено да повлияят върху работния климат и условията за работа на медиите. СБЖ на практика беше извадена от този диалог, след като преди това бе включена в едната от групите след наше настояване. От председателя на парламентарната комисия по културата и медиите г-н Вежди Рашидов разбираме, че този нов медиен закон ще бъде представен в парламента, без да е преминал преди това публична обществена експертиза. Да напомним, че предложения на СБЖ, засягащи социалния статут на журналистите, отлежават в Комисията по културата и медиите в Народното събрание без отговор.

Новият медиен закон може да накърни силно интересите на гражданското общество, ако може да се съди от представените досега проекти на медийни закони и поправки.

Смятаме за недопустимо за председател на СЕМ да бъде избран човек с компрометирана репутация. От изявленията на г-жа Бетина Жотева разбираме, че тя се готви за някакви избори и ще доказва на света колко е независима медийната регулация у нас. Това е и смешно, и тъжно. Особено след последните кризи в обществените медии, свързани с изборите на генерални директори, отстраняването на журналисти и мълчанието на СЕМ по време на извънредното положение у нас.

Настояваме, заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

Това е не само въпрос на доверие, но и на отговорност пред гражданското общество у нас.

Управителен съвет на СБЖ"


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени