FACEBOOK

Речта на Стефан Данаилов, която разплака депутатите

Има една реч на Стефан Данаилов пред парламента, която буквално разплака депутатите.

На 14 декември 2017 година парламентът се готви да отхвърли президентското вето върху мораториума за плащане на иновативни лекарства. Опозицията беше гневна, залата вреше и кипеше от страсти. По това време Данаилов лежи в къщи болен и наблюдава дебатите по телевизията.

Ужасен от случващото се, възмутен от позицията на някои парламентарсти, Ламбо скача от леглото, слага едно сако върху домашната си риза и след половин час влетява в залата.
И моли колегите си да не лишават хората от лечение.

Ето какво каза Стефан Данаилов от трибуната:

"В конфликт на интереси съм, защото ще подкрепя ветото на президента, а съм онкоболен. Затова заявявам конфликт на интереси.

„Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално, за да ви предложа нещо.

Не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат, какво ще правят?“, запита Данаилов и залата притихна.

„Скъпи приятели, тук има лекари, има и хора с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Няма начин!", говореше по-човешки Данаилов, а депутатите бяха вперели погледи в него.

"Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат! Свидетел съм на безсилието на лекарите, когато опитват всичко и не става, и не става! Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си! Нас са ни избирали хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест“, посочи Данаилов.

„Обръщам се към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно! Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум“, каза Стефан Данаилов и залата избухна в ръкопляскания..

Емоционалното му изказване обаче срещна непоколобимата воля на тогавашия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че уважава Стефан Данаилов, но в днешния дебат той бил "употребен".

И се обърна към БСП: "Колеги от БСП, както винаги се стараете да употребявате хората. В тази посока показахте, че не говорите за политики, а искате да употребите само хората, за да постигнете някакви политически цели.

Стефан Данаилов взе думата, за да отговори на Цветанов.

„Другарю, Цветанов, всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен.

Другарю, Цветанов, съжалявам, мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов в тази зала, се лъжете, аз току-що влязох.

Никой не ме е викал тук, аз съм болен човек. Грижете се за думите, които употребявате за мен и моите другари. Каквото и да говорите и да го крещите, няма да стане по този начин. Малкият жест, който очаквах, че ще се случи от вашата ПГ, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам. Съжалявам за хората, които не мислят като Вас, другарю Цветанов!“, обърна се още Данаилов към председателя на ПГ на ГЕРБ.

Речта на Стефан Данаилов буквално разплака депутатите.

След този "двубой в залата" лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във Фейсбук:

"Само преди дни политици, общественици, дейци на културата, студентите му, народът изразиха уважението и любовта си към Ламбо по повод 75-годишнината му. Беше вихър от емоции и вълнение. Днес той отново предизвика вълнение, но различно, шоково, с три думи: "аз имам рак". Знаех за това отдавна. Знам през какво мина. И въпреки това тези думи ме удариха.

Но три пъти по-силно ме поразиха думите на председателя на една парламентарна група, чието име даже няма и да спомена. Той каза, че Стефан бил употребен. Седях до него и видях как ръцете му започнаха да треперят, вероятно от огорчение. Но извика : Дано никога не те стига!.
Единият и в мъката си колос, другият в цинизма си.............!"

Въпреки емоционалното слово на Данаилов и убедеността, че той е прав, мнозинството отхвърли ветото на президента, защото такава бе партийната повеля, защитавана до дупка от Цветанов. По този повод Румен Радев заяви: "ГЕРБ е на път да зугиби човешкия си облик".

Решението на парламента предизвика бурни обществени реакции, а надигащите се протести уплашиха управляващите и под давлението на премиера Бойко Борисов ГЕРБ оттегли законопроекта. Но обидата на Ламбо си остана. И никой после не му се извини.

Виж видео ТУК!

Източник: Епицентър


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени