FACEBOOK

Ревизоро: Няма вода и край с туризма на юг от Бургас, виновен е кметът Николов (Видео)

Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуция - особено място на зрител. В МОСВ имаме специално име за него (прякор - бел. а.), но няма да го казвам. България се управлява от пиарите! Бургас ще остане без питейна вода!, зави разгневен министърът на околната среда и водите Емил Димитров - "Ревизоро".

Министърът в кабинета на ГЕРБ Емил Ревизоро днес от парламентарната трибуна разтърси страната, като обяви, че най-голяма област в България - Бургас, ще остане без вода от месец май 2021 г. Причините, които изтъкна той и са свързани само с властимащи лица, са умишлена безстопанственост, престъпни деяния, защитаване и обслужване на частни и корпоративни интереси.

Ревизоро посочи, че е уведомил кмета на Бургас и зам.-председател на управляващата партия ГЕРБ Димитър Николов за предстоящата водна криза, но от негова страна имало пълна пасивност. Допълни, че е уведомен и обастния управител на Бургас Вълчо Чолаков, но нищо след това не е последвало и от негова страна.

Бургас ще се превърне във втори Перник заради задаващото се безводие, алармира екоминистърът.

ВИЖ ВИДЕОТО ТУК!

„Освен прочутата Поморийска кал и луга, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната Камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас“, вметна ирончно Димитров.

Той подчерта, че от януари досега МОСВ пише отчети, графици, пращат се информации, проведени са два консултативни съвета по водите. Въпреки това нищо не се е случило до момента.

„Нищо, нула, няма един забит пирон, един метър тръбопровод, един издаден документ“, каза Димитров.

Министърът добави, че още през лятото е призовавал да се започне работата.

„Областни ръководства, кметове, партиен елит – никой! Този проблем не съществува. Единственият, който е поел отношение е само Валери Симеонов. Цяло лято чакам един ПиАр да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема – нищо. България се управлява от пиарите“, коментира Димитров.

Причината, която той изтъкна, е „война“ между МЗХ и МРРБ. Язовирите, които да се включат като резервни (Порой и Ахелой – б.а.), са към земеделското министерство, които не си ги давали. А регионалното не можело да почне да извършва строителни дейности.

„Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес – кой да владее язовира, кой да си пробутва фирма и да усвоява пари“, коментира Димитров.

Той обвини директно кмета на Бургас, че заемал само място на зрител в тази ситуация. Предложението му за строеж на нов язовир няма как да спаси бързо кризата, а станцията за обезсоляване на морска вода е трудно приложима и ще оскъпи много водата, подчертава БНР.

Ревизоро каза още:

"От януари т.г. МОСВ (Министерството на околната среда и водите) пише десет пъти отчети, графици, в които десет пъти пращаме информация и до Министерски съвет, направили сме и два консултативни съвета по водите. Всичките са взели единодушно решение, че ако трета година има суша, а потреблението е в стандартните размери и обеми, град Бургас ще остане без вода за питейно-битово снабдяване.

Какво мислите, че стана в резултат на тези 20 писма, два съвета, десетки интервюта, предавания, публикации? Нищо! Нула! Няма забит един пирон! Ако има, покажете ми го, ще го извадя сам! Един метър тръбопровод, един генериран документ... На призивите ми цяло лято - да се започне, докато е топло, има възможност да се копае, поле е, канал лесно се строи, има време, технологична изпълнимост, - не постъпи нищо. Мълчание.

Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички, изпратил съм им я официално, от септември месец - всеки месец. А от януари месец пиша всеки месец доклади. Областно ръководство, кметове, партиен елит. Никой! Този проблем не съществува. Единственият, който е поел отношение, е бил Валери Симеонов. Какво може да направи той?
Министерство на земеделието и МРРБ воюват помежду си.

Земеделците не си дават язовира, за да може те да дадат обществена поръчка. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет отпреди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството, цензурират премиера! Няма един метър изкопан тръба.

Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес - кой да владее язовира, кой да си пробутва фирма и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след шест месеца ще бъде водна криза. Единствената заинтересованост - МОСВ. Кметът на Бургас заема особено място в цялата ситуация. Особено място на зрител.

В МОСВ имаме специално име за него, няма да го казвам. Всичките ни хидролози, инженери, експерти десет месеца пишеме графици, доклади, заседаваме, пресмятаме - суха година, влажна година, средно влажна, 50 години назад, справки, графики, цикличност... Те дадоха едно гениално решение. Вие да сте кмет и след пет месеца да нямате вода и да дадете не едно, а две гениални решения - "ще построим нов язовир"; второ решение - "ще направим станция за обезсоляване на морската вода".

Ние сме членове на Европейския съюз. Всичко е НАТУРА, цялото Черноморие. Къде ще стане този нов язовир за пет месеца?! Кога го построиха, да го пускаме да работи? Ние първо трябва да напуснем Европейския съюз - и тогава. Второто гениално решение - станция за обезсоляване! Ама на кой парцел, ама на кое заустване, на кое присъединяваме, ама купено е, направено е, построено е; кажете, да го запишем в графика да захраниме града. Не станция, завод трябва! И водата ще е ужасно скъпа! Ще се случи Перник 2!".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени