FACEBOOK

Район Триадица и Националният дворец на културата

Повечето изследователи приемат, че „ТРИАДИЦА“ е византийското име на гр. Средец или гръцка транскрипция на името Средец. Според други учени „ТРИАДИЦА“ е именувана на църквата, посветена на Агия Триада (Св. Троица).

През VI-началото на VII век, в резултат от Великото преселение на народите, по днешната земя на Триадица – Сердика се заселват славяни. Когато византийският император Юстиниан Велики възстановява града той го кръщава с името Триадица. За първи път градът е включен в територията на България през 809 година, когато владетел е кан Крум (802/3-814). При кан Омуртаг (814-831) той получава и своето българско име – Средец, защото е в центъра, в средата на българската държава. И близа два века е важен политически, икономически, културен и военен център на Първото българско царство. В периода на византийското управление (1018-1194 г.) Средец (Триадица) не губи своето значение. След възстановяването на българската държава от края на XII до края на XIV век градът се разраства, обхващайки голяма част от днешната територия на район „Триадица”. През XIII век градът става значим средновековен духовен център за православието и тогава се ражда новото му име – София, споменато за първи път през 1376 година в документ на гр. Дубровник.

През 1382 година София е завладяна от османските нашественици и става център на най-голямата административна единица – Румелийското бейлербейство, т.е. център на европейската територия на Османската империя.

От края на XX в. от бившия Благоевски Районен съвет се сформират три по-малки структурни единици – Триадица, Лозенец и Средец.

Свети Георги Победоносец е патрон на район „Триадица”. Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Всяка година на 6 май – Гергьовден, деня на храбростта и Българската армия, в градинката пред главния вход на храма „Св.вмчк. Георги Победоносец” се изнася голям празничен концерт с участието на децата от учебните и детски заведения на територията на района.

В района се намират следните жилищни зони - жк. ”Гоце Делчев”, жк. ”Стрелбище”, жк. ”Иван Вазов” и централна градска част, кв. ”Манастирски ливади”, жк. ”Южен парк”, кв. ”Кръстова вада II”. Жилищните комплекси „Иван Вазов“, „Стрелбище“ и „Гоце Делчев“ са едни от най-привлекателните в столицата.

Районът обхваща и емблематични обекти като Национален дворец на културата, Съдебната палата, Плувен комплекс „Спартак“, Южен парк, , Национален музей „Земята и хората“, Национален музей за история на МВР, Музей за съвременно изкуство.

На територията на района има и много медицински заведения, които са важни за София и България - МБАЛ „Александровска“ ЕАД, Военно-медицинската академия, Център по хигиена, МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ ЕАД, Детската педиатрия, УНМБАЛ „Св. Екатерина“, УАГБ „Майчин дом“, УБ „Лозенец”, Факултет по дентална медицина към Медицински университет и СБАЛББ „Св. София“ ЕАД.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени