FACEBOOK

Разрушиха паметника на Кубрат в Украйна

Неизвестни вандали оскверниха паметника на създателя на Стара Велика България - хан Кубрат в Малая Перешчепина, Новосанжарски район на Полтавска област в Централна Украйна. Българското външно министерство остро реагира на вандалския акт.

Счита се, че през през 1912 г. в Малая Перешчина е открит гробът на хана. От снимките, публикувани от регионална украинска медия се вижда, че паметникът е изваден от постамента и повален на земята. Полицията в Полтавската област е започнала разследване във връзка с инцидента.


На 5 април кметът на село Мала Перешчепина се е свързал с полицията и е съобщил, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента органите на реда установяват, че вандалите са подкопали бетонната основа на паметника, което е станало причина за падането му.

Българското Министерството на външните работи категорично осъди вандалския акт.

Очакваме компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност. България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска общност в Украйна, което допринася и за отличните отношения между нашите две държави, заявяват от МВнР.

Извършителите на вандалския акт в Малая Перешчепина подлежат на наказание по чл. 298 от НК на Украйна (Незаконна работа на обекти на археологическо наследство, унищожаване или повреждане на обекти на културното наследство) - глоба и/или лишаване от свобода за срок до две години.

През 1912 г. момче на име Деркач случайно намира съкровище в селото, което се оказва изключително голямо: 800 отделни предмета, предимно от злато (с тегло 25 кг) и сребро (с тегло 50 кг). Намерени са многобройни златни и сребърни съдове, украшения от златни византийски масивни монети от средата на VII век, гривни, пръстени, фрагменти от оръжия, златни части от колани и фрагменти от дървен скиптър със златна облицовка.

Историците стигат до заключението, че това не е заровено съкровище, а погребение. Пръстенът с монограмата "Кубрату патрикиу" е един от предметите, заради който историците твърдят, че Перещепинското съкровище е намерено в гробницата на хана на Стара Велика България.

Всяка година българи от цял свят посещават гроба на хан Кубрат в селото. В помещенията на училището в Малая Перешчепина е открит музей, който всяка година се попълва с нови експонати.

По-късно възниква идеята за изграждане на мемориален комплекс "Хан Кубрат" на мястото. За тази цел през 2008 г. е създадена и регистрирана Международната благотворителна фондация "Хан Кубрат". Към 2012 г. концепцията на комплекса включва изграждането на паметник и пътеката до него, а също параклис и паркинг за посетителите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени