FACEBOOK

Разпродадоха спирта от държавния резерв и му удвоиха цената, липсва организация в кризата: Аптекарската камара

Държавата разпродаде спирта от резерва си и така му вдигна цената, която беше 3,40 на 8,60 на литър, повече от два пъти", съобщи пред БНТ шефът на Българската аптечна камара Антон Вълев. Така се обяснява и липсата му при фармацевтите, въпреки уверенията на премиера - многократни, че произвеждаме и изнасяме рекордни количества.

Той разказа и как маските с цена от 1 цент се продават спекулативно от големите играчи за 86 цента на едро и няма как фармацевтите да ги продават за стотинки. Водещият Георги Любенов пропусна да го попита как оценява цената, на която държавата купува при милионната си поръчка маската за повече от 1 евро - 8 пъти по-скъпо, отколкото Франция, както личи по обявеното официално от правителството в негово решение.

Според шефа на Аптечната камара организацията от страна на държавата е била нулева, а е трябвало още предварително веднага да бъдат осигурени със защитни облекла и продукти лекарите, шофьорите, фармацевтите. "Аптеките са на най-първа линия: човек първо идва при нас, чак после звъни или ходи при личния си лекар или в клиника", обясни той, за да го разберат дори политиците, които нямат предвид фармацевтите в сметките си.

"Липсва организация", отсича той. "Здравноосигурителната ни система с години е пренебрегвана", обяснява експертът причината за неподготвеността на държавата и болниците да посрещнат доста скромния засега удар на коронавируса у нас.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени