FACEBOOK

Радев с вето върху Закона за енергетиката

Президентът Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-то НС на 12 януари 2023 г., съобщиха от Дондуков 2.

В мотивите на наложеното се посочва, че една от новите разпоредби (внесена от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС) предвижда до края на годината финансовото споразумение, изготвяно от електроенергийния системен оператор, да се прави на интервал от 1 час, докато практиката е 15 минути. Според Радев това е в разрез с европейското законодателство.

"Вследствие на това операторът ще реализира по-високи разходи за регулиращи мощности и може да се стигне до намаление на водните запаси в големите язовири. Увеличението на разходите за регулиране на оператора ще доведе и до по-висока цена на балансиращата енергия, което ще бъде с неблагоприятен финансов ефект за потребителя. Търговският износ и обменът на електрическа енергия с други държави също ще бъдат засегнати”, се посочва още в мотивите на президента.

В последните дни на НС депутатите трябва да съберат мнозинство, което да преодолее ветото на президента, ако искат заложените промени да останат.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени