FACEBOOK

Радев: Правителството не чува народа от апартаментите, които крие

„Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България е в критично състояние. Застрашава я чувството за несправедливост. Това чувство задушава българите и те излязоха на улиците. Застрашава я корупцията, отчайващото състояние на медиите. Мога да добавя и изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни и прозрачни избори. Отчайващо ниското доверие в парламента също е тревожен симптом. Вземането на еднолични решения, включително относно бюджета, който се приема със закон, е друг проблем“, заяви пред БНТ президентът Румен Радев.

„Не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я изричам и отстоявам. Знаете, че не президентът, а правителството оперира с бюджета, разпределя обществените поръчки, финансира медиите. Помните онези 400 000 бюлетини, намерени в Костинброд, помните онeзи депутати, които пренасяха чували с бюлетини. Знаете вечните дебати на българската политика: за мъртвите души, за корпоративния вот, за платения вот, за изборния туризъм. Ние трябва да застанем с лице към проблемите. Затова казвам: да, българската демокрация има драматични проблеми“.

Запитан за съперничеството между него и премиера на външнополитическата сцена, президентът отвърна:
„Фотосесиите не са мой патент. И не съм избран, за да пригласям на правителството. Няма нищо опасно в плурализма, напротив, опасно е отсъствието на взаимен контрол между властите, каквото наблюдавахме през мандата на моя предшественик“.

„Бедността, несправедливостта, несигурността са трупани с десетилетия и се задълбочиха през последните години. Това прави труден диалога ми с правителството, което не чува народа. Мнозинството се държа оскърбително с протестиращите майки, дава нелепи обяснения за своите апартаменти, покачва данъчното бреме на по-бедните хора. Не мисля, че това е покана за диалог към мен. Не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани. Да чува техните болки и очаквания“, каза още Румен Радев.

Президентът очерта и решенията, които биха укрепили българската демокрация: „Считам, че спешно трябва да се отстранят възможностите зазлоупотреби в изборния процес, защото такива има. И второ: спешно трябва да се изгради убедителна, стратегическа алтернатива“. Предлага да се разположат камери в избирателните секции. „Машинното гласуване е друга гаранция, която парламентът отхвърли, а то трябваше вече да е в сила. Нужна ни е мащабна реформа на институциите, която да ограничи колективната безотговорност. В момента много решения на разни нива се вземат колективно, за да се избегне наказателна отговорност”, подчерта Радев.
Той отново даде пример с разпределението на бюджетния излишък, който се разпределя на тъмно и по преценка на правителството.

Запитан дали може да признае поне един успех на сегашното правителство, Радев отвърна: „Знаете ли, напоследък Франция се бунтува. Чух един от протестиращите да казва: президентът Макрон ни говори за края на света, а аз мисля как да вържа месеца. Същото е и у нас. Правителството говори за Западните Балкани и за председателството, което вече не интересува никого, защото хората имат кредити, ниски доходи, чувстват се унизени и протестират. Чух един от протестиращите българи да казва: у нас никоя система не работи. Нито здравеопазването, нито образованието, нито правораздаването. И е прав. Затова мисля, че е време да прелистим председателството и да погледнем болките на хората“.
На редовния въпрос дали ще прави партия, Румен Радев отново поясни, че като президент не може да създава партия, но би подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива на корупцията, на беззаконието и автокрацията.

„Нашето правосъдие няма кой друг да го оправи, освен ние самите, затова мисля, че илюзията, че Европейската комисия милее за него е време да бъде надживяна“, посочи той.
Държавният глава подчерта, че Турски поток не гарантира в достатъчна степен нашата енергийна сигурност, тъй като ни прави зависим от трета страна.

„Необходима ни е и АЕЦ Белене, защото в нея вече са инвестирани големи пари, от нея зависи съхраняването на ядрения капацитет на България и само тя може да гарантира бъдещето на българската енергетика след извеждането от строя на старите реактори и други мощности, което е неизбежно в бъдеще“, посочи президентът.
Запитан дали няма опасност да стане заложник на високия си рейтинг, президентът Радев отвърна: „Дължа доверието на българите на това, че изговарям истината. Докато доверието е функция от истината, ще считам, че оставам верен на мисията си“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени