FACEBOOK

Първият метровлак за Зелената линия пристигна


Първият от 20 нови метровлака, които ще обслужват третия лъч на метрото вече е в София. Машините са произведени от консорциума на Siemens и Newag. Досегашните две линии работеха с машини, произведени в бившия СССР, които са продукт на съвсем отминала епоха в технологиите.

Влакът, който представлява единно пространство и не е разделен на вагони, тръгна към София на 25 юни от фабриката. Транспортирането му се извършваше основно през нощта със специален извънгабаритен превоз.

Влаковете, които ще се движат по третата Зелена линия на софийското метро са екологични според изискванията на името й. Машините се характеризират с висока енергийна ефективност и поради олекотената им конструкция, имат и по-нисък разход на ток. А чрез поемането на нови поне 120 000 пътници ще доведат до значително намаление на вредните емисии от изгорели газове на наземния транспорт, а оттам и до по-чист въздух. При това точно на най-невралгичните от тази и всяка друга гледна точка места в София като Орлов мост, Попа, Петте кюшета, бул. България, Красно село, Овча купел 2 – всички те са свързани именно от Зелената линия на метрото.

„Планираме първите 8 км от Третия лъч (от бул. Владимир Вазов до Красно село) да бъдат пуснати през 2019 г., а следващите 4 км, които преминават през Овча купел до Околовръстния път при Горна Баня – да пуснем през 2020 г.”, обеща кметът Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени