FACEBOOK

Публикувайте стенограмите за избитите животни: Нинова

Внесох предложение на основание чл. 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за изслушване на премиера Бойко Борисов по следния казус: През юли 2018г. правителството обяви огнище на болестта чума по дребни приживни животни в областите Ямбол и Бургас. Бяха убити десетки хиляди животни. Беше заличен поминъкът на стотици семейства. Вече е обезлюден районът. Миналия петък, по време на декларацията от името на парламентарната група на „БСП за България”, министърът на земеделието ни отговори, че премиерът е взел мерки, като е сменил министъра на земеделието, министъра на вътрешните работи и директора на БАБХ и с това отговорността е понесена.

Не, уважаеми народни представители и български граждани, отговорността не е понесена, защото на 17 юни тази година Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение, което не подлежи на обжалване – че по делото, заведено от един от земеделските стопани от Болярово, не са представени доказателства за наличие на чума по дребните преживни животни в Ямболско и Бургаско.

Дори двете животни, за които е установено тогава, че са заразени, до ден днешен са живи и здрави. И тогава, и сега ни обвинявахте, че не сме прави. Но днес, тук, този, който трябва да отговаря на нашите питания, е министър – председателят. Защото на модела-престъпление, смяна на министър и продължаване по старому, трябва да се сложи край.

Поискала съм стенограмите от разговорите на Председателския съвет, които водехме тогава с дни наред и искам тези стенограми да станат публични, ако министър-председателят не дойде да отговаря на въпросите. Нека да се знае кой какви позиции е заемал във времето. От нашата парламентарна група не искаме нищо друго, освен две неща - истината и справедливост.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени