FACEBOOK

Протест срещу търговската сделка на ЕС със САЩ и Канада

Ако България приеме споразумението, отваря границата за ГМО продукти и шистов газ

Много хора, граждански организации и коалиции протестираха вчера в София срещу споразуменията за свободна търговия, които ЕС подготвя със САЩ (ТТИП) и Канада (СЕТА). Шествието започна в 16 ч. от градинката пред Кристал и завърши пред Народното събрание.
Те се обявиха срещу готовността на правителството да гласува за СЕТА, без да е направило анализ за въздействието му, „само, за да спечели малко положителен имидж от потенциалното отпадане на визите за Канада”, казаха още протестиращите и отбелязаха, че този въпрос дори не е предмет на споразумението. „Потвърждение за незаинтересоваността на управляващите беше потвърдено и с неуспеха на Народното събрание да събере кворум в петък и макар и със закъснение, да успее да проведе поне един дебат по споразумението, за което беше предвидена точка в дневния ред", казаха още те.
Протести се проведоха не само в София, но и в цяла Европа
Както 19’ многократно писа подписването на споразумението ще отвори границата на държавата ни за 58 вида ГМО продукти и шистовия газ. Вносът на продукти от Америка ще се приема на доверие, като Евросъюзът няма да може да прави допълнителни проверки за наличие на мутанти. Достатъчни ще бъдат единствено гаранциите на производителите за това дали дадена храна е чиста от ГМО и отговаря на евростандартите. В момента е разрешен вносът и търговията на 58 сорта ГМО храни в ЕС, но е забранено да се отглеждат на територията на Европейския съюз. В ЕС може да се сади само царевица на американската корпорация Монсанто. Според експерти няма генномодифицирани продукти, които са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ.
Освен това със споразумението ще бъде разрешено и проучването за шистов газ.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени