FACEBOOK

Промяната започва с пробутан на тъмно закон: д.ю.н. М. Киров

Немалко известни юристи от различни цветове и с различни виждания са единодушни, че налаганата „през задния вход” намеса в съдебната система, от чиято власт правителството мести съдиите по вписванията на свое подчинение, като го прави не по нормален път, а през Закона за бюджета, е много лош знак.

Още повече – това е първата стъпка на Промяната. Даже човекът, от когото всъщност започна протестът срещу Статуквото – адвокат Николай Хаджигенов, е критичен към начина, по който се прави това.

Докторът на юридическите науки Марин Киров е категоричен в свое интервю: „Предлаганата промяна е азбучен пример как не се пишат и приемат закони.


Скандален е начинът, по който се прави – без дебати, без ясна експертиза. Кой написа тези текстове? Кой обсъди тази радикално нова концепция? Не е ясно и това е много-много тревожен сигнал за модела на законодателство, който се предлага – законодателство на тъмно.

Става дума за съдебен орган, пред който се извършва и който е гарант за едно съдебно-охранително производство. Охранителните производства са част от гражданското съдопроизводство и е неразбираемо защо се прави опит да се приравнят до административна дейност, която е продължение на изпълнителната власт. Ако изпълнителната власт действително държи да контролира съдиите по вписванията – не са ясни мотивите за това и остава съмнението за нещо нередно.

Злоупотреба има със самото внасяне на промените – през Закона за държавния бюджет. Когато разбиваш една система или просто я преместваш в изпълнителната власт механично, са възможни злоупотреби и лоши практики.

В момента съдиите по вписванията се назначават след конкурс от министъра на правосъдието, но работят към районните съдилища и са част от тях. С предлаганите промени съдиите по вписванията ще станат обикновени служители в една администрация към изпълнителната власт.


Вписването е естествено продължение на нотариалната дейност и трябва да се извършва от съдия по вписванията като съдебен орган, за да се гарантира независима преценка и контрол.

Вписването е гарант за собствеността на гражданите и юридическите лица, затова е толкова важно”.

Попитан допустимо ли е подобна промяна да се прави в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет, юристът, който е един от подготвилите последната промяна в Конституцията на България, отново е категоричен пред flashnews:

„Това е основният въпрос и най-големият проблем. Защото могат да се предложат всякакви радикални промени, да се обсъдят и да се приемат, ако анализите показват че са по-добри. Но да се прави съдебна реформа през преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет е правен нихилизъм

Първо, продължава се спорната практика важни промени да се пробутват през преходни разпоредби, за да се избяга от дебат.
Заобикалят се всички механизми за обективност, качество и прозрачност на нормативните актове – обществени консултации и оценка на въздействието.

Това е пряко нарушаване на принципите за писане на закони и правила на законодателния процес.
Точно така се приемат закони на тъмно, не ми се иска това да е била целта на Министерския съвет. Второ, както колегите вече правилно отбелязват, Законът за държавния бюджет е особен закон.

Той не приема конкретни правни норми, които уреждат обществени отношения по смисъла на Закона за нормативните актове. Действително той е един акт на изпълнителната власт и управлението, облечен в закон. Да не забравяме, че има и произнасяния на Конституционния съд, че с него не може да се моделират държавни органи (Решение № 17 от 01.10.1995 г. по к.д.№ 13/1995 г., КС). Спомняте си скандалния случай от предходен парламент, в който депутати от управляващото мнозинство чрез промени в данъчния закон приеха поправки в потребителските кредити и взривиха обществените реакции, като след това се наложи отмяна. Надявам се вносителите да осъзнават, че сега ни предлагат същото и това е тъжно.

Аз лично се надявам тази промяна да е просто една грешка в законодателната техника, прибързано действие, някой да е подвел премиера. Защото тази промяна, ако се наложи силово през Закона за държавния бюджет от новото мнозинство ще бъде връх на кризата в писането и приемането на закони,която наблюдаваме от години. Нали в това най-много упрекваха предишните управляващи и тяхното мнозинство в НС – че се внасят набързо закони, без да се обсъждат, без да се търсят заинтересованите страни. А сега – без дебат, без анализ, в нарушение на всички принципи и правила – директно се прави реформа в системата на вписванията, реформа в правосъдието”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени