FACEBOOK

Променят трасето на новото метро

Метрополитен ЕАД прекрати търга за идеен проект за третата Зелена метролиния в участъка между станция 5 при моста Чавдар и станция 2 на бул. Владимир Вазов в жк Левски Г, включително и частична актуализация, пише infrastructure.bg. След допълнителните геодезични проучвания, направени в участъка между МС 5 и МС 2 след обявяване на поръчката за идеен проект, се установява, че реконструкцията на фактически съществуващата инженерна инфраструктура в участъка МС 4 – МС 2 и особено тази в зоната на прехода към открития наземен участък и на откритата метростанция 3 е невъзможна.

Това от своя страна прави невъзможна и реализацията на обявената обществена поръчка при действащия план за устройство на територията и съответната улична регулация. Липсата на възможност за реконструкция на фактически установената инженерна инфраструктура налага ново трасе и актуализация на плана и пътните артерии наоколо.

На практика това е „ремонт на ремонта”, тъй като с извършените изменения на подробния устройствен план и уличния регулационен план през 2014 г., две от метростанциите - МС 4 и МС 2, станаха подземни, а наземната МС 3 – с променена конфигурация. Тези изменения наложиха обявяването на обществена поръчка за частична актуализация на съществуващия идеен проект в участъка от МС 5 при моста Чавдар до МС 2 на бул. Владимир Вазов, в Левски Г.

При изпълнението на метростанция 5 се констатираха различия между кадастъра и фактическото местоположение на отделни съоръжения на подземната инженерна инфраструктура, обясняват метростроителите.

Именно по тази причина вече се обявява, че третият лъч – Зелената линия, най-вероятно ще върви от Красно село до моста Чавдар при пускането си до 2 години. Вероятно в двата края – от Красно село до Горна баня и от Чавдар до Левски Г ще има забавяне на отварянето на подземната железница.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени