FACEBOOK

Прокуратурата поиска отстраняването на Иванчева като кмет на Младост

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, задържана по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от спецпрокуратурата.

Съдът ще заседава за отстраняването на Иванчева в 15 часа.

Установено е, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По закон такива лица за адвокатите и роднините по пряка линия на задържания.

По този начин Иванчева е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането й под стража.

Иванчева е подписала от ареста заповед за освобождаване на своя заместник Румен Русев, каза пиарът на района Петър Кърджилов, цитиран от Дневник. Русев беше изпълняващ длъжността кмет на "Младост". Причината бе, че посоченият от Иванчева за неин заместник - Владимир Клисуров, който бе гласуван от СОС, тъй като Иванчева не бе издала заповед да го назначи за и.д., заяви, че няма да изпълнява тази дейност. След това той подаде молба за напускане, делегира правата си на Румен Русев и излезе в отпуск.

Общинската избирателна комисия в София продължава да заседанията си по сигнал от декември 2016 г. за документи с невярно съдържание. Малко повече от месец след избора й на 13 ноември ОИК бе сезирана, за прехвърляне на собственост на активи във фирми на майка й чак на 22 декември.

Има разминаване в дати, изискали сме още документи, до края на седмицата ще разпратим писма, обясни за OFFNews Полина Витанова, шеф на ОИК София. Не вчерашното заседание на Комисията решение за прекратяване на пълномощията на Иванчева като кмет или за отхвърляне на иска за това, не е взето. Това няма нищо общо с искането на специализираната прокуратура за временно отстраняване на кмета на Младост, подчерта Витанова.

По закон, ако след предсрочното прекратяване на правомощията на районен кмет, остава повече от година до редовните местни избори, се насрочват частични, а избраният на тях кандидат довършва мандата.

Следващите избори за кметове и общински съветници ще са през есента на 2019 г. Така ако Иванчева бъде отстранена от длъжност преди октомври, наследникът ѝ ще бъде избран с пряк вот от жителите на района.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени