FACEBOOK

Прокуратурата обвини Марешки в изнудване

Цацаров се самосезира след изказванията на аптекарския бос

Спецзвеното Антикорупция повдигна обвинение срещу зам.-председателя на парламента Веселин Марешки за изнудване, съобщиха от прокуратурата.

Марешки е обвинен за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на бизнесмена е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки, или да прекратят търговската си дейност.

В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото лидерът на Воля е осъществил 7 отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите (във Варна, Добрич и Плевен) е действал сам, в два от случаите (в София) заедно с народния представител от Воля Пламен Христов, а в един от случаите (във Видин и в София), принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Днес Христов и Таскова също ще се сдобият с обвинения, съобщи говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова Зам.-председателят на парламента е с мярка за неотклонение Подписка.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и е разпоредил СГП да провери твърденията на Марешки пред медиите от вчера. Става дума за изказването на депутата, че му е било поставено условие: до месец май да бъде прекратен бизнеса му с горива.

Според Марешки срещу него има политическа репресия, но той отказа да назове конкретни имена, стоящи зад нея.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени