FACEBOOK

Проект за нов закон на спорта бе приет на първо четене от НС

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) с мнозинство от 105 гласа "за" на Парламентарната група на ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и ДПС срещу 52 гласа против.

"Благодаря за мощната подкрепа, която по категоричен начин показва, че сме изработили добър проектозакон. За това допринесе добрата експертиза на колегите от Министерството на младежта и спорта и отличната комуникация с коалиционните ни партньори и парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта", обяви Красен Кралев.

Единствената цел на "новия закон и мой основен ангажимент е да отговорим на потребностите на обществото и да подобрим условията за спорт. Промените в ЗФВС бяха подкрепени и от редица спортни деятели като: Любо Ганев, Илияна Раева, Красимир Инински и други".

В новия проектозакон са заложени промени по отношение на възможностите за инвестиции в спортни обекти и съоръжения, по отношение на статута, правата и задълженията на спортните организации, както и регламентирането на ниво закон на борбата срещу употребата на допинг. От спортното министерство твърдят, че новият закон ще засили контрола и изискванията към спортните организации, които получават държавно финансиране.

В закона е заложена възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения и имоти за строеж на спортни обекти и съоръжения, които са държавна или общинска собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само в полза на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност.

Спортни клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. От спортното министерство очакват тези две условия да доведат до ограничаването на съществуването на т.нар. клубове фантоми.

От своя страна спортните федерации трябва да имат най-малко 15 членуващи клуба, регистрирани в поне три административни области, за да получат лиценз от министъра. В действащия закон изискването е за седем клуба. Освен това федерациите ще могат да получат държавно финансиране само при две условия - ако имат не по-малко от 20 членове или ако имат спортист с медал от олимпийски игри.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени