FACEBOOK

Провеждат безплатни прегледи на пушачи в столицата

Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести с подкрепата на Столичната община ще проведат безплатни прегледи на пушачи на 28-и септември в София. Инициативата е подкрепена лично от кмета Йорданка Фандъкова, с чиято помощ е предоставен флуорографа в двора на Втора МБАЛ.

Сдружението е осигурило спирометър за извършване на функционално изследване на дишането.
При последното изследване, проведено в столицата на 14-и септември почти половината от прегледаните се оказаха с белодробни проблеми.

От преминалите през флуорографа и спирометъра общо 45 души – 38 пушачи и 7 бивши и пасивни пушачи, почти половината се оказаха със заболяване. При 13 е установена недиагностицирана до момента хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и са насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение. При други 7 се налага извършване на компютърна томография и диагностично уточняване, тъй като с флуорографа са видени изменения в белите дробове.

ХОББ, известна още като болестта на пушачите, е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни диагнози 4 са белодробни - ХОББ, острите инфекции на долните дихателни пътища, карциномът на белия дроб и туберкулозата. Белодробните болести са на първо място по заболеваемост и сред българите..

Безплатните консултации в столицата ще продължат два пъти месечно до края на годината.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени