FACEBOOK

Приятелка на Алибегов била чадър за балоните с "райски газ"? Омбудсманът иска забрана за новия вид зарибяване на децата

След като 19 минути и Sofia.Media първи писаха още преди половин година за манията по дишането на нещо, което наричат "райски газ" и го разпространяват из заведенията между тийнейджърите без никой да е проверявал с какво ги зарибяват, а според Мария Бонева - собственик на единствената здравна тв у нас КодХелт, разпространител е кръгът около боса на организацията на заведенията Ричард Алибегов, и омбудсманът Диана Ковачева се захвана активно с темата. Високопоставен източник от правителството пък ни насочи към връзката, която може да бъде наречена и чадър над този мръсен бизнес с децата. Министерският източник поясни, че приятелка на Алибегов при поставянето на основите на алъш-вериша с внасяните от Китай за стотинки и продаването за много пъти повече балони за "райски газ" е била на твърде висок пост в Министерството на здравеопазването и не е случайно, че Промяната я е махнала от длъжността. което обяснява защо никой не е изследвал при постъпването на първите количества балони с какво са пълни, никой не е последвал европейската практика поне да се контролират, ако не се и забранят. А именно забраната е тактиката по въпроса на повечето държави в ЕС.

Най-вероятно става дума за Теодора Табакова, началник на кабинета на здравния министър - тоест сивият кардинал в сектора при проф. Костадин Ангелов, въпреки манекенската си длъжност, прикрита неуспешно зад диоптерни очила, предполагат експерти, след като източникът не назова конкретно име. Ние се питаме възможно ли е това?

Но ето какво пише омбудсманът по темата:

"Трябват спешни мерки срещу употребата на райски газ от деца.
Сезирах министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множеството жалби от родители и граждански организации, в които ме сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен още като "райски газ".
Сред децата и тийнейджърите има "мода" да "дишат" райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове.
Препоръчах законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на диазотен оксид; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Обърнах се и към КЗП, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред деца на опасната стока.
Диазотният оксид се продават свободно и легално, а доставката му онлайн е почти светкавична.
Непълнолетните се снабдяват с пълнителите с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват.
Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове. Само кратък преглед в интернет пространството е достатъчно, за да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си системно използват диазотен оксид и за съжаление вече има много пострадали деца след употребата му.
Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от райски газ по улиците и около заведенията, които най-често се посещават от младежи.
Алармирам, че този газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.
Потърсих водещи лекари педиатри, които са на мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол.
Райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия - ходене, качване на стълби.
Освен това хората, които са го употребили, са опасни не само за себе си, но и за околните - те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство", алармира омбудсманът Диана Ковачева.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени