FACEBOOK

През 2017 г. НЗОК иска да плати 62 от 192 млн. лв. борчове към чужди болници

НЗОК предлага догодина да плати 62 млн. лв. от 192 млн. лв., които дължи на чужди болници. Това е само малка част от натрупаните борчове на Здравната каса. Да не забравяме, че трябва да върне и на българските лечебници 60 млн. лв.

На заседанието си Надзорния съвет НЗОК поиска още ръст на парите за здраве през следващата година от близо 250 млн. лв. Така парите й през 2017 г. ще достигнат близо 3,5 млрд. лв. Увеличението щяло да се използва почти напълно за болнично лечение и лекарства, аргументират се от касата.

На правителственото заседание вчера стана ясно, че няма никакви пари в НЗОК и всички приказки за нулевите дългове и прекрасното управление на здравния министър Петър Москов контрастират с действителността.

Затова пък пациентски организации алармираха за пореден път, че ако касата не си плати борчовете към болниците в ЕС, българите ще бъдат изправени пред риск да им отказват лечение зад граница.

19’ припомня, че това вече се случи. Многобройни сигнали бяха получени от българи в чужбина, на които им е отказан прием за лечение в страни от ЕС. Заради борчовете на НЗОК, не искат да ни допускат в болници в Германия, Франция и Австрия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени