FACEBOOK

Предстои либерализиране на всички стоки от Украйна, не можем да издържим: Българската аграрна камара

Средствата за земеделските производители бяха обещани от всички политически сили.

Средствата за земеделските производители бяха обещани от всички политически сили. Те бяха обявили готовност да ги внесат между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, но по време на гласуването стана някакво разминаване, направи се политическа игра и средствата не бяха гласувани. Това каза в студиото на "Денят започва" Костадин Костадинов, председател Българската аграрна камара.

"Какво беше обещано? Тези 442 млн. лв., които поискахме от украинската помощ бяха за всички чувствителни сектори, изключващи зърнопроизводството. На УС на Националната асоциация се прие декларация и зърнопроизводителите да бъдат включени, защото те не са получили досега нищо през годините."

По думите му, предстои либерализиране на всички стоки от Украйна и това ще засегне не само България, но и всички европейски страни, като в момента вървят стачки в Германия, Полша, Гърция, Литва, Румъния. Според Костадинов в основата на тези протести е провалът на "Зелената сделка" и невъзможността на Европейската комисия да се разплати за поставените задачи.

"С изискванията, които поставиха на всички европейски производители, и свободата, която имат украинските производители, на тези цени ние не можем да издържим", подчерта Костадинов.

Той заяви, че зърнопроизводството е секторът, който носи селското стопанство "на гръб", а в момента секторът е в колапс, заради натиска на украинското зърно.

"В много райони на страната има изкуствено завишени ренти. В много страни това е регулирано, като рентата се определя на принципа на приход-разход. Във Франция се регулира от общините. В България рентата е най-големият разход.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени