FACEBOOK

Пребиха призовкар от СРС в опит да връчи съдебни книжа

Призовкар от Софийския районен съд (СРС) е бил пребит докато изпълнява служебните си задължения. За това алармира председателят на съда Александър Ангелов в предложение за иницииране на законови изменения във връзка с подобни посегателства, адресирано до Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде legalworld.bg.

От писмото на съдия Ангелов става ясно, че той е бил сезиран от началник служба "Връчване на призовки и съдебни книжа" (ВПСК), че на 27 октомври 2019г. са причинени телесни увреждания (наранявания в областта на главата) на призовкар, работещ в съда. В сигнала се твърди, че при изпълнение на служебните си задължения служителят е посетил адрес за връчване на съдебни книжа, при което му е бил нанесен побой с ритници и юмруци изключително в областта на главата - лицето, слепоочието и тила. Побоят е бил извършен от лице, изразило несъгласие да получи книжата, в съучастие с поне още двама, алармира Англеов.

Във връзка със случая са сезирани Софийска районна прокуратура и органите на МВР и към момента се провежда разследване.

В предложението си до ВСС председателя на СРС подчертава, че при ежедневната работа на призовкарите съществува особена опасност от това те да пострадат, поради което настоява за изменения в Наказателния кодекс (НК) за завишаване на наказанията за телесни повреди или убийство на призовкари. "В Софийски районен съд работят близо 100 призовкари, които ежедневно посещават адреси на територията на град София и околностите, с цел връчването на огромен брой призовки, съобщения и книжа. С оглед на това и предвид, че същите следва да посещават адреси на различни лица, част от които и агресивно настроени, считам, че е налице изключително завишена опасност тази категория съдебни служители да пострадат при изпълнение на служебните си задължения. Предвид изложеното смятам, че се налага регламентирането на завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица, като се отчете, че тези съдебни служители попадат постоянно в абсолютно незащитена среда. Дейността на призовкарите е важна част от правораздаването и без нея съдиите не могат да осъществяват вменените им от Конституцията задължения", пише съдия Ангелов.

По-конкретно той предлага да се изменят разпоредбите на чл. 116, ал. 2 от НК и чл. 131, ал. 2 от НК, като съответно се квалифицират като по-тежки престъпления убийството и причиняването на телесна повреда на призовкар при или по повод изпълнение на службата или функцията му. "Спешно моля за Вашето отношение за иницииране на процедура за обсъждането и приемането на посочените законодателни изменения", пише до кадровиците председателят на СРС.

Ето и пълния текст на редакциите на НК, предложени от съдия Ангелов:

Чл.116. (2) За убийство на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, или на медицински специалист, на учител (възпитател) или призовкар при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Чл. 131. (2) За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, или на медицински специалист, на учител (възпитател) или призовкар при или по повод изпълнение на службата или функцията му, наказанието е лишаване от свобода:

1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;

2. от три до десет години при средна телесна повреда;

3. от една до пет години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;

4. до три години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2.

Снимка: 24 часа


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени