FACEBOOK

Правителството забранява печките на дърва и въглища от 2016 г.

От догодина, освен с глад, ще морят бедния бълагарин и със студ

Печките на дърва и въглища след две години може да изчезнат. Причината е, че през 2016 г. влиза в сила евродиректива, която налага по-ниски норми за въглеродни и азотни емисии в атмосферата. За да ги покрие, използването на дърва и въглища за отопление в България трябва да бъде заменено с брикети от биомаса, съобщи Флагман.
Те обаче са по-скъпи, а за много бедни домакинства направо са лукс. Сметките сега показват, че едно домакинство харчи 1200 лв. за въглища през отоплителния сезон. Да се грее с палети от биомаса ще струва наполовина по-скъпо – около 1800 лв. При тези цени бабите на село ще трябва да се откажат от кюмбетата. Ограничението важи и за камини и локални отоплителни инсталации.
Евродирективата за вредните емисии пък ще доведе до фалити на ТЕЦ-ове и на заводи за цимент и стъкло, прогнозира евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев. Тя ще засегне най-силно топлоцентралите и промишлените предприятия, които горят въглища. Те трябва да направят значителни инвестиции, за да ограничат замърсяването на въздуха. Според него вложенията едва ли ще са по силата на инвеститорите, което ще доведе до масови банкрути.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени