FACEBOOK

Почистиха осквернения Паметник-костница в Лозенец

Социалисти от БСП - "Лозенец" почистиха осквернения Паметник-костница на територията на района. Инициативата е на общинския съветник от групата на "БСП за България" и председател на Районния съвет на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев.

"По-всички международни договори ние сме длъжни да опазваме паметниците. Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации“, коментира Николай Велчев.

Той определя оскверняването на паметниците като вандалски акт.

„А когато говорим за Паметник-костница в "Лозенец" е нарушение на всички международни правни и морални норми за опазване на войнишките паметници. Години наред такива монументи системно са обект на вандализъм, но подобни деяния са в грубо нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна, като те са неприкосновени", уточнява Велчев.

Според социалистите един от белезите за цивилизовано общество е именно да пази, уважава и предава историята на поколенията.

"Вярваме, че историята трябва да се пази на всяка цена, точно заради събития като настоящите. С действията си държавници в днешно време няма как да отменят геройството на хората, които са дали живота си в името на България. Ние сме длъжни да пазим, уважение и да разказваме на следващите поколения историята с всички нейни възходи и падения", коментира Габриел Вълков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени