FACEBOOK

Поскъпването на билета за автобуса – оправдано

Увеличението на билета за градския транспорт е предложено на базата на разчетите, които са направени от Центъра за градската мобилност (ЦГМ). Това на практика се формира с един доклад, който обхваща дейностите в столичния градски транспорт изцяло, както и с анализа на пътникопотока, разходите и приходите в системата. Всичко това се формира на базата на финансите необходими, за да може градският транспорт да функционира нормално в столицата.

Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR в подкрепа на предлаганото от Центъра за градска мобилност увеличение на цената на градския транспорт в столицата с 60% или 1,60 лв. на пътуване.

Зарков подчерта, че цените на всички карти за градския транспорт ще запазят досегашните си цени. В това число попадат както редовните пластики, така и картите с преференциални цени за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания.

С поскъпването на билетчето ще бъде въведена и карта, включваща една наземна линия плюс метро.

Според общинския съветник от ГЕРБ поскъпването на билетите е напълно оправдано, тъй като е формирано на пряк анализ на разходите, които се правят в градския транспорт.

По думите му преференциалните карти се доплащат или субсидират всяка година от бюджета на Столична община с 95 млн. – средства, които се осигуряват от парите на всички софиянци.

В подкрепа на планираното увеличение, Зарков заяви, че през последните години са били закупени около 200 нови превозни средства за градския транспорт. Голяма част от тях - с европари, но въпреки това съфинансирането било в размер на десетки милиона лева. Оттук насетне предстояла доставката на над 300 нови превозни средства, които да подновят изцяло автобусния парк, добави той.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени