FACEBOOK

Подземия на бившия мавзолей се превръщат в галерия за изкуство

Тази част от центъра на града е свързана с важни обекти на културата

В галерия за съвременно изкуство ще бъде превърнат подземния комплекс, част от бившия мавзолей. Това каза заместник-кметът на София доц.д-р Тодор Чобанов при оглед на подземното пространство.

Предложението за оформяне на галерия за съвременно изкуство на това място беше прието от Столичния общинския съвет.

Подземното пространство ще се превърне в място за експониране на творби на съвременни автори и е около 1500 кв.м. Една част от съоръженията, които в момента се намират в подземията на бившия мавзолей, ще бъдат предадени на Националния политехнически музей, друга част ще бъдат предадени на Музеят за история на София. В подземния комплекс се намират телефонна централа, съоръжения за осигуряване на самостоятелно електроснабдяване, най-големият климатик за времето си.

Тази част от центъра на града е свързана с важни обекти на културата – Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, Ларгото.

Площадът се запазва, а подземното пространство ще бъде оформено като място за съвременно изкуство. Наскоро в СГХГ арт-инсталация на Теодор Ушев събра стотици почитатели на съвременното изкуство.

Започна оформянето на площадката за поставянето на съвременната арт-инсталацията „Бронзова къща“.

Предвижда се да бъде обявен конкурс за обновяване на тази част от историческия център.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени