FACEBOOK

Победихме само 1 вирус за 15 в., СПИН уби директно 32 млн. – 700 000 само през 2019 г. без „съпътстващи заболявания”, испанският грип сега е сезонен

За 15 века човечеството се е справило само с един от многото силни вируси, с които се е сблъскало като мега -епидемия, а с останалите се е научило да живее, без да променя всекидневието си и те сензационно са станали също ежедневие.

През 541 г. избухва първата чумна епидемия, като най-съкрушителната от трите й вълни е между 1346 – 1353 г. Тя отнема 200 млн.живота при многократно по-нисък брой население по света. За огромна изненада на мнозина: ЧУМАТА Е ЖИВА И ДНЕС, но не плаши никого, не е в новините, макар да е супер по-опасна от коронавируса, мнозина дори не знаят, че човечеството реално не е удържало победа над нея.

Следваща голяма опасност за хората се оказва едрата шарка. Това е един от най-смъртоностните вируси, познат на човечеството. Убива всеки трети заразен и САМО ПРЕЗ 20-И ВЕК ПОГУБВА 300 МЛН.ДУШИ – ТОГАВА НАД 5% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА. Но никой вече не умира от едра шарка. Причината е успехът на науката. Това е и единственият победен от хората смъртоносен вирус с голяма епидемия, което пък става посредством британска ваксина. И сега, с коронавируса, погледите отново са отправени към Острова, където в лабораториите на университета в Оксфорд до месец трябва да излезе окончателно така чаканата и предплатена от ЕС и с нашите пари евроваксина.

Вече два века ни мъчи холерата, която И ДНЕС ВСЯКА ГОДИНА УБИВА 100 000 – 140 000 ДУШИ ДИРЕКТНО, НЕ УМИРАТ С НЕЯ, НО ОТ ИНФАРКТ, ИНСУЛТ ИЛИ ДРУГИ „СЪПЪТСТВАЩИ” ЗАБОЛЯВАНИЯ. Първото голямо огнище е от 1817 година. Болестта се предава чрез заразена вода или храна и е причинила седем пандемии според статистиката на СЗО. Подобряването на хигиената и санитарните условия успяват до голяма степен да я елиминират, но тя продължава да е активна.

Човечеството преживява и няколко грипни пандемии, без да има универсално лекарство или ваксина и до днес. Най-голямата и най-страшната е инфлуенцата, която сега наричаме сезонен грип. Тя се появява през 1918 г., а двете големи вълни убиват между 50 и 100 млн. души само в Европа. Постепенно болестта отслабва и започва да циркулира всяка година, превръщайки се в сезонен грип. Припламва отново в единствената сравнима година на обществени и здравни сътресения с 2020 г. – смятаната сега по-скоро за романтична 1968 г. Тогава е другият път, когато е отменен фестивалът в Кан, но не заради изолация, а по политически причини – студентските бунтове и маратона от протести, довели до оставката на Де Гол и отиването в историята на героите от Втората световна война като стожери на Европа. В Америка пък вървят шествия против Виетнамската война и Никсън.

Става дума за Хонконгския грип, който тръгва от Азия и през 1968 година убива милиони хора, в това число и в цяла Европа, преди също да се превърне в сезонен. За разлика от коронавируса, при който средната възраст на починалите е 82 г., като 75% от хората имат 3 и повече тежки патологии – нелечими заболявания и нулев имунитет, основните му жертви преди половин век са младите хора, които се бунтуват по улиците, но най-вече децата.

В тогава изолирана България убива десетки хиляди хлапета със закъснение през 70-те години. До днес не е победен, но не прави впечатление на никого.
През 2009 година 21% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ЗАРАЗЕНО СЪС СВИНСКИ ГРИП – СЕГА НЯМА И 1% ИНФЕКТИРАНИ С К19. Всяка година стотици хиляди хора умират, в отделни – над милион по цялата планета, след като са се заразили с някои от щамовете, при това не в разтеглен период, а за месец –два активност на вирусите.

Пандемията от ХИВ/СПИН, без други заболявания, уби най-малко 32 млн. души, а според СЗО той е "глобална епидемия". Според експертите това е вирусът с "най-лошия сценарий", тъй като отнема дълго време човек да развие симптомите му, а и има висок процент на смъртност. ХИВ се разпространява бързо, защото повечето хора не знаят, че са заразени.

Според данни на СЗО през 2019 г., 690 000 души са починали от СПИН.

Първата зараза, причинена от коронавирус, макар семейството да е известно на учените вече 55 г, бе SARS, който уби 800 души между 2002 и 2003 година – всеки трети заразен, без „странични заболявания”. В края на юли 2003 година не се появиха нови случаи на SARS и пандемията бе отменена. Малко по-късно се появи MERS, също причинен от коронавирус, който уби 912 души. Рискът да хванеш подобен вирус е малък в Европа, но остава висок в Близкия изток, където хората често се заразяват от камили.

Sars-Cov-2, както е известно, е еволюирала версия на вируса SARS от 2003 г. и се смята от специалистите по болести като уникален, благодарение на обхвата на симптомите - от никакви до смърт, както и заради високите нива на предаване от хора без симптоми или преди да ги развият. Точно заради това човечеството не успя да го постави под контрол веднага.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени