FACEBOOK

Площад Славейков и ул. Граф Игнатиев с нова визия

Визуално разширяват пространствата с красиви мозайки и без бордюри от юни

Мащабен ремонт в централната столична зона предвижда ръководството на общината в София.
Двуцветна гранитова настилка ще покрива централната софийска улица Граф Игнатиев и ще замени досегашните бордюри и изпочупени тротоари. Обновата ще обхване територията по улицата от Алабин, през площад Славейков до булеварда Евлоги и Христо Георгиеви. Тя започва в средата на юни и ще се прави по проект на агенция А.Д.А., който предвижда пространствата да бъдат визуално разширени чрез ромбоидни мотиви на настилката и чрез премахване на бордюрите.
Навесите за сергиите и на книжния пазар, и на зеленчуковия, ще бъдат еднакви. Идеята на главния архитект е пазарите в центъра на София да бъдат временни – сезонни или само през уикенда. В останалите дни площадите и улиците ще бъдат място за културни събития и за разходка на софиянци.
Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на гумени легла на релсите. А пресечките за автомобили ще бъдат „очертани“ с вградени в настилката лампи.
Ремонтът ще обхване още улиците Шишман, Солунска и 6 септември.
На Шишман ще има реорганизация на движението от типа „споделено пространство“. Популярно е в държави като Австрия, Великобритания, Австралия, Дания, Швеция. Идеята е, че чрез създаването на чувството за несигурност кой има приоритет на пътя, шофьорите ще намаляват скоростта и ще карат по-внимателно, съобщава сайтът Площад Славейков.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени