FACEBOOK

Площад Свети Александър Невски става пешеходна зона

Подменят настилките и слагат ново улично осветление и пейки

Площадът пред храма Свети Александър Невски става пешеходна зона, коли ще се движат само зад катедралата, предвижда мащабният ремонт на Столичната община. Очаква се той да започне през 2017 г. с пари от Оперативна програма Региони в растеж и според прогнозите ще струва 41 милиона лева. По план цялото пространството пред паметника трябва да се превърне в място за отдих и разходка.
В споделена зона за пешеходци и велосипедисти предстои да се превърне и улица Цар Иван Шишман. В бъдеще идеята е за цяла верига от пешеходни зони.
Група от пешеходни връзки, които да свързват площадните пространства, улиците, историческите центрове, за да може да се създаде един пешеходен маршрут, коментира главният архитект на София Здравко Здравков пред Нова телевизия.
В мащабния ремонт, започващ от догодина, се включва подмяна на настилките, ново улично осветление и нови пейки в района на площад Александър Невски. На 10 централни места в града ще са разположени и безплатни Wi Fi зони. Някои от тях ще са на площадите Гарибалди и Славейков, в градинката при църквата Свети Седмочисленици, по улиците Солунска и Шишман.
Според плановете улица Шишман ще се превърне в споделено място за пешеходци, велосипедисти и автомобили, като ще се ограничи скоростта на движение. Нови пейки, фонтан и чешма ще има на площад Гарибалди. Чешма, маси и столове за сядане пък са планирани за площад Славейков. Пазарът за книги също ще е с нова визия с еднакви модулни конструкции. Такива ще има и на пазара за плодове и зеленчуци до Свети Седмочисленици. Велостоянки, нови спирки, информационни табели, паркинг автомати, подземни контейнери за смет и автоматизирани обществени тоалетни ще допълват новата визия на центъра.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени