FACEBOOK

Петков заобикаля ЕК, сключва в нарушение договори за стотици милиони: ДПС

ДПС обвини министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари ще бъде модернизирана със средствата на българския данъкоплатец, предаде БГНЕС.


Депутатът от ДПС Станислав Анастасов припомни на премиера, че той е дошъл на власт с гръмките фрази за борба с корупцията.

„Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия. Но какво се случва“, каза той и даде за пример подписания договор от Министерството на транспорта и НКЖИ за посочената по горе железопътна линия, която ще свързва България с Европа.

Проблемът, според Анастасов, е, че подписването е станало преди полученото одобрение от Европейската комисия.

„На какво основание МС е разпоредил подписването на този договор, след като ЕК все още не е одобрил този договор? Ще предприемете ли действия за спиране на този договор и в какъв срок, след като подписването е извършено в противоречие със закона? И моля ви г-н премиер за много конкретни отговори, а не да си говорим за времето в Манитоба“, настоя Анастасов.


Министър-председателят Кирил Петков заяви, че тази линия е от национално значение и по тази причина е приоритет на неговото правителство.

„Решението от 9 май да се подпише договор за безвъзмездна помощ на НКЖИ е в съответствие със закона“, каза премиерът и цитира нормативни актове, според които за големи проекти може да се предостави финансиране преди те да бъдат одобрени от ЕК. Такова решение е взето през 2013 г.

В същото време Петков призна, че при неодобрение на парите от ЕК, тогава те ще бъдат планети от НКЖИ и МС.


„Всички законови изисквания са спазени. Ще има много внимателно следене на тези проекти за пълното им и качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в рамките на закона. Промяната наистина е дошла“, каза в заключение премиерът.

Този отговор обаче не беше сметнат за достатъчно конкретен от задаващия въпросите народен представител и той се обърна към премиера със следните обвинения:

„Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много фактология, които до някъде са верни. Но пак не отговорихте на въпросите. Има процедура, вие за някъде бързате да платите 166 милиона лева, за да заобиколите ЕК. Дали бързате за влака Волуяк-Драгоман тепърва ще видим“, каза Анастасов.

Той заяви, че Петков се е застраховал вече и по този договор парите вместо от ЕК ще излязат от джоба на обикновения българин. Анастасов заяви, че Петков не е много наясно със законите и как работи ЕК, вместо това прави внушения и хвърля кал по ДПС. Когато вие хвърляте кал по Пеевски, вие правите това, което твърдите, че правят другите, добави Анастасов.


Премиерът Петков каза, че ДПС е единствено и само е фокусирано в защитата на един свой депутат Делян Пеевски. Според него има и по-важни теми върху, които трябва да се насочим.

На това Анастасов отговори: „Няма да спрем да ви занимаваме с борбата с корупцията, която взе да ви убива както онези чепици от снимката. Всеки невинен, който е набеден ще бъде защитаван, в това може да ви уверим“.

С тази размяна на реплики приключи участието на премиера в днешния парламентарен контрол.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени