FACEBOOK

Перник губи 75% от водата, никой не ремонтира ВиК мрежата с 32-та млн., МС не дава разчет какво ще прави – безхаберието струва над 70 млн.лв.общо на данъкоплатеца

Реалните загуби на вода по ВиК мрежата в Перник са 75%, разкрива след заседанието на министри, кмета и СОС общинският съветник Николай Николов от БСП. Информацията беше потвърдена и от синия му колега арх. Борислав Игнатов. Тоест, водата, която София ще плати да пречисти и да превози, което струва на всеки абонат в столицата по 2,76 лв., ще бъде крайно недостатъчна дори да се поддържа сегашния режим в града. Още повече, никой не поема гаранции, че Стомана и ТЕЦ-а и Топрофикацията на Ковачки, които „изпиха“ язовир Студена, ще спрат да точат. Още преди изборите имат издадена заповед от предишния кмет Церовска, но ето, че не я спазват повече от 3 месеца и точат ли, точат.

Интересно е защо с дадените от държавата 32 млн.лв., които новият кмет не успя да обясни за какво са похарчени, не се направиха спешни ремонти на мрежата в Перник, така че поне да има някакъв смисъл цялата загуба, която ще бъде причинена на София и на данъкоплатците.
Напомняме, че всеки софийски абонат ще бъде натоварен за пречистването и придвижването на поне 7 млн.куб.м вода (ние това плащаме в сметките, самата течност не се таксува) плюс гарантирания процент печалба на Софийска вода – ще струва поне по 20 - 30 лв. на абонат в столицата. Дали ще се отрази като вдигане на цената на услугата от КЕВР, което е малко вероятно, или просто като надписване на кубици, което Софийска вода и без криза с удоволствие прави, няма никакво значение.

Отделно, като данъкоплатец всеки от нас ще участва в плащането на „златния“ бъдещ водопровод от Бучино до Перник, чиято стойност от 25 млн.лв. е поне пет пъти по-висока от нормалната по необясними причини, както обясниха експертите. И също като данъкоплатци ще платим поне 15 млн. лв. от загубата на ток, който няма да бъде произведен от ВЕЦ-овете на Белмекен, които са държавни и дават най-евтиното електричество в целия енергиен микс.
Прибавете към това вече изгубените между 11 млн. и 14 млн. лв., които с великодушието на министрите Димов и Аврамова с цената от 13 ст. на кубик, определена от тях, подарихме на Стомана – Перник и ТЕЦ-а и Топлофикацията на Ковачки, за да източат язовир Студена и да ни причинят всички по-горе описани вреди.

Сметката, която ще платим е над 70 млн. лв. А Димов е зад решетките под натиска на Италия заради изгорения в ТЕЦ-овете на Ковачки боклук на мафията от южната част на Ботуша.
Ето и позицията на съветника Николов:

„Всички са на мнение, че на перничани трябва да им се помогне при абсолютни гаранции, че това няма да е за сметка на софиянци.
Гаранции, които ни биват давани от Фандъкова, министрите и представителите на Софийска вода, на които гледам малко скептично.
1️⃣ Кризата е резултат на това управление, което сега ще я... разрешава.
Така, че експертността е под въпрос.
2️⃣ Изграждането на водопреносната мрежа ще е за сметка на държавния бюджет, НО не могат да ни се дадат гаранции, че водата няма да поскъпне, защото цената бива определяна от КЕВР.
3️⃣ От Софийска вода заявиха, че водата от София до Перник ще минава през Рилския водопровод, който според тях е в добро състояние.
Искам да отбележа, че Рилският водопровод е окончателно завършен през 1957г.
Тоест разчитаме на тръби на 63 години, като се надяваме налягането да не ги разруши...
4️⃣ Водата за Перник трябва да минава през язовир Бели Искър, който снабдява с вода 25% от населението на София. Щяло да има спирателен кран, ако нивото стане критично.
5️⃣ Вода за Стомана - Перник ще се търси от друго място, водата от София трябва да бъде само за питейни нужди. Въпреки, че още миналата седмица от Стомана настояваха да продължават да използват от водата на язовир Студена, въпреки бедственото положение.
6️⃣ Огромна въпросителна за мен обаче остава водопреносната мрежа на Перник. В момента 75% е загубата на водата там.
Важно уточнение❗

Заседанието на комисията по-скоро беше устно съобщително. Очакваме да се запознаем с докладите, отчетите, анализите и прочие на хартия - черно на бяло“.
Очаква се утре редовното заседание на софийския парламент, вместо да се занимава с бюджета на София, да гледа Пернишката трагедия, ако правителството дотогава успее да даде някакви разчети какво смята да прави.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени