FACEBOOK

Парите за Западните Балкани са на заем

„Заеми при много изгодни условия – това е помощта, която Световната банка (СБ) смята да даде за интегрирането на Западните Балкани”, заяви бившия еврокомисар и настоящ член на директорския борд на СБ Кристалина Георгиева.

Според Георгиева са предвидени дейности, при които има много голяма възвръщаемост.
Тя наблегна специално на инфраструктурните проекти и как държавите от Западните Балкани щели да получават пари пропорционално – според това колко дълъг е съответният път, финансиран от банката, който се изплаща и с ТОЛ система.

След срещата на лидерите на ЕС в София миналата седмица се обяви сумата от 10 млрд. евро, която бе представена като помощ за Западните Балкани. Очертава 1 млрд. да бъдат грантове за изграждане на инфраструктура. Другото - заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие, от Международната банка за възстановяване и развитие.

„Едва ли ние, българите, ще се бъркаме в джобовете си да помагаме на тези хора – тези средства ще идват от еврофондовете, там България е нетен бенефициент (бел. ред. – т.е. взема повече, отколкото дава)”, заяви Георгиева в отговор на справка, според която доходите на Западните Балкани изпреварват тези в България.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени