FACEBOOK

Пак газова криза след 9 г., още нямаме интерконектори

Това е истинската причина за разговора на Путин с Борисов, предполагат анализатори

България отново, също както преди 9 г., е изправена пред базова криза, защото Украйна от една страна не си плаща руския газ, който й беше спрян, а от друга спира подаването му като транзит за Европа, за да отоплява себе си, а ЕС странно защо е на страната на крадеца. Поводът сега е реение на международен арбитраж, което присъжда на Нафтогаз над 2 млрд.долара, защото договорените от компанията цени с Газпром можели да бъдат по-високи.

Макар и Киев, и Москва да уверяват, че споровете им нямало да се отразят на европейските потребители, не може да им се вярва, също както стана през 2009 г. пак в края на студения сезон. България, въпреки че през всичките 9 години оттогава говори за интерконекторни връзки с Турция и с Гърция, още ги не ги е направила. Турската дори не е на ниво идеен проект, камо ли реален или пък да се прави тръба, заяви по своята тв СКАТ вицепремиерът Валери Симеонов.

Смята се, че специално гръцката връзка е и една от причините Теменужка Петкова да се изпокара с Делян Добрев, а лобитатат им да се вкопчат с реузлтат – оставката на министъра, негласувана 12 дни след подаването й.

Възможният проблем след спирането на доставките за Украйна е и вероятната причина да се чуят Путин и Борисов, след като за 3-и март премиерът ни не бе поздравен от равния му по ранг министър-председател Медведев, а от външния министър Лавров. Сега пък качва ранговете над премиерски.

Напомняме, че точно с оправданието, че няма да допуснем да бъде заобиколена Украйна от руските тръби със синьо гориво, с писмо на тогавашния служебен, а сегашен редовен вицепремиер Екатерина Захариева България се отказа от проекта Южен поток. Той се реализира в момента като Турски поток. Това означава, че през следващата година, когато бъде пуснат в експлоатация от транзитна страна, която от това печели чрез Булгартрансгаз и финансира Булгаргаз, за да може той да дотира топлофикациите, ще се превърнем в страна, на която Турция ще доставя газ и ще си сложи добавка към цената заради това.

Иначе, ако се вярва на комюникето на правителството, обсъжданите с Путин теми са все неактуални: АЕЦ Белене, хъб Балкан и т.н. Също както вестникът на чешкия премиер писа, че при идването му в България ще се обсъжда сделката с ЧЕЗ, а нашият кабинет разказа, че се говорило за Западните Балкани.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени