FACEBOOK

Отново ще се събират ”Книги за смет”

За четвърта поредна година инициативата "Книги за смет", обединяваща четенето и отговорното отношение към околната среда, ще започне на 16 април в София
Кампанията ще се развие поетапно в различните градове до края на май, съобщиха организаторите, предаде БТА.

Тази година към участниците се присъединява Кюстендил, като по традиция кампанията ще се състои и в Бургас, Велико Търново и Плевен.

Инициативата, в която срещу килограм пластмасови отпадъци всеки може да вземе книга по желание, отново ще предложи няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта.

Организаторите - издателство "Smart Books" и фондация "Credo Bonum", добавят към селекцията произведенията "Макс и Мориц", "Тайната градина" и "Война на световете".

Както и на предишните издания в пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.

Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.

Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в битовия свят.

Само през изминалата година кампанията реализира събирането и преработването на над 14 тона пластмаса, като в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците. За сравнение - според изследванията, спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути.

Скоро ще бъде предоставена информация за дните, в които "Книги за смет" ще се проведе в различните градове, както и подробности за часовете и локациите по местоположение.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени