FACEBOOK

Отлагане на плана за еврото: ИТН

Има такъв народ (ИТН) ще се опита да отложи задействането на плана за приемане на еврото у нас, пише Дневник. От партията на Слави Трифонов са внесли в НС съответния проект за решение. Той  гласи, че в коалиционното споразумение е записано, че планът се приема едва след анализ за ефектите от въвеждането на единната европейска валута, а такъв няма.

Според внесения от ИТН документ анализът, който трябва да се изготви от МФ и БНБ, трябва да съдържа основните политики на Еврозоната, както и на икономическата и финансова политика на България, състоянието на българската икономика, очакваните промени, ползи, разходи, рискове и предизвикателства, както и ефектите от въвеждането на еврото в другите държави. Подготовката му със сигурност ще отложи заложеният в плана срок за въвеждането на еврото в България, който е 1 януари 2024 г.

Под документа, внесен в деловодството на парламента , стоят подписите на: шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански, зам.-председателя на НС Ива Митева и шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Напомняме, че на заседанието на МС в петък депутатите от ИТН и БСП гласуваха "против" приемането на плана. От четиримата коалиционни партньори "за" приемането на плана са гласували само Продължаваме промяната и Демократична България.

Припомяме също, че от Възраждане обявиха, че започват консултации с парламентарните партии за свикване на референдум по темата за приемане на еврото у нас.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени