FACEBOOK

Откриха гроба на Васил Левски

Той се намира на ул. Дамян Груев 6, вдясно от входа на Министерство на земеделието

Гробът на Васил Левски се намира на на ул. Дамян Груев №6 - вдясно от задния вход на Министерството на земеделието, заяви в предаването Денят ON AIR писателят Николай Иванов. Твърдението му се базира на информация на кадастъра и още 65 документа.

Пред водещия Владимир Сиркаров авторът и проф. Минчо Ненчев - преподавател по архитектура, показаха градоустройствения план на столицата и обясниха, че на мястото е имало гробище край стария параклис.
В Музея за история на София се пази картина от 1909 г., в която ясно е изобразен гроба на Левски до параклиса. Странно защо не се показва публично.

След месец отбелязваме 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата и на това книгата на Николай Иванов - Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски.

Досега за гроб на Левски мнозина приемаха оспорваната винаги от учените в БАН малка черква в центъра на София - Света Петка Самарджийска.

Тази версия бе обстойно развита и горещо поддържана от писателя –лесовъд Николай Хайтов. Твърдението му така и не получи доверието на учените, които се уповават на документи и факти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени