FACEBOOK

Отказва ли се концесионерът на Летище София?

Възможно ли е, след като спечели с доста неизгодни условия, ощетяващи България с половин милиард лева 35-годишната концесия на Летище София, победителят в търга Соф Кънект да се откаже от него?

Възможно ли е това да е свързано с някои проблеми, които има основен играч в него чрез Щрабаг – руския олигарх Олег Дерипаска, който неотдавна беше обвинен за пране на пари от Министерството на финансите на САЩ, което постави под санкции всички негови известни собствености? Това е новина за България, където предвид обжалванията и пред КЗК, и пред съда, медиите грижливо я премълчаха.

В бизнескръговете се заговори, че по тази или по други причини сделката за Летище София можело и да не се състои, а 19 минути се помъчи да намери информация по този повод.

Обърнахме се към Летище София, което е обект на концесията. Оттам ни препратиха към министерството на транспорта. Свързахме се лично с министъра Росен Желязков, който инфолмира, че от нас научава за подобна възможност.

Той не отговори на коя дата е насрочено подписване на договора със спечелилия кандидат, което е странно.

Той взе решението по съдебното дело за концесията на 5 юни – преди близо месец, а беше определен за победител от транспортното министерство ощепрез юли миналата година – достатъчно време за подготовка на контракт, по който отдавна всичко е ясно.

В Гугъл не може да се намери контакт с компанията, в пиар средите не е известно кой отговаря за нейните дела.
Само лондонски адрес, без телефон, мейл или друга връзка:

Chambers and Partners
No.3 Waterhouse Square
138 Holborn
London, United Kingdom
EC1N 2SW

Стои под адвокатското съобщение за спечеленото от Софкънект обжалване на делото, което беше заведено по повод множеството нередности в тръжната процедура и нейните резултати.

Турците са наричали Левски Джин Гиби, защото бил като дух. Нещо подобно, ако съдим по осъществените от нас разумни проверки, имаме и тук – няма публичен адрес, телефон, мейл.

Предложеното от победителя годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро да беше едва №3 като сума, а по начало бе обявено – и това е нормално – че търсим най-висока цена. Особено в проекция 30 години, за колкото е концесията, загубата на пари за държавата се очертава грамадна: ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЕВРО (247,8 млн.) ИЛИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА.

Даже сме чували и кой е взел разликата, но е работа на съответните органи да го изяснят. Трудно обяснимо по пътя на логиката и нормалността. Особено при отказ на държавата да проведе преговори за подобряване на финансовите параметри с явно фаворизирания от нея купувач

Техническата оферта обаче получи максималните точки и това натежа в предпочитанията на ведомството. И правителството и повярва, въпреки че е наясно с печалния опит от качеството на работата на Щрабаг на Летище София – огромно закъснение, лошо изпълнение, разпадащи се конструкции на Терминал 2.

Любопитен момент от произнасянето на КЗК е, че становищата, доводите и аргументите на жалбоподателите, предпочетения концесионер и транспортното ведомство са били изслушани на заседание на комисията на 14 ноември 2019 г., а ден по-късно вече е готово решението за оставяне без уважение на исковете, което е 284 страници.

Не е ясно как са съумели да прочетат, да анализират, да пресметнат, да обсъдят внимателно целия този материал. Или просто са взели някому парите и не се е наложило да си дават труда за изброеното?!....От Фрапорт например претендират, че Соф Кънект направо е трябвало да бъде отстранен от процедурата, защото не отговаря на предварителните изисквания за 5-годишен опит като летищен оператор. Това е абсолютен научен и юридически факт. В Соф Кънект 98,98 на сто държи инвестиционният фонд Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС, по 0.01% имат Меридиам Инвестмънтс САС и Меридиам Инфрастръкчър Юръп III, а австрийската Щрабаг има 1 процент, според обявените от КЗК данни.

От Фрапорт посочват, че Мюнхен Еърпорт Интернешънъл е вписано в търговския регистър на Германия на 5 ноември 2013 г., тоест няма искания петгодишен опит към датата на подаване на офертата и не би трябвало да се допускат референциите от Флугхафен Мюнхен. Именно второ е името на Летище Мюнхен, което се афишира като референция за спечелилия софийското кандидат. Само припомняме примера от наша практика с 2 дружества с капитал като за банка, които се казват Инвестбанк у нас. Уж е същото, ама не точно. Само едното е истинската банка.

В жалбата си консорциумът Витоша недоумява как е възможно най-ниската финансова оферта да бъде оценена най-високо Ерпор Дьо Пари и ТАВ пък не са доволни, че предложената от тях инвестиция в размер на 903 млн. евро за целия период на 30-годишната концесия е получила наполовина по-малко точки от тази на Соф Кънект.Според тях Транспортното министерство не е извършило същински оценки на предложенията. Обръщат внимание на КЗК и на факта, че Щрабаг е част от икономическа група, която е била санкционирана за картел.

Според ССБ София Еърпорт Джей Ви предложението на Соф Кънект не отговаря на изисквания от документацията за концесията по ключовите показатели за изпълнението, минималните технически изисквания и концесионния договор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени