FACEBOOK

Отварят обновената баня в Банкя за уикенда

Не само къпане, но и лековитост ще привличат в перфектно възстановения храм на минералната вода в спакурорта на София

След като беше затворена 21 години, този уикенд класическата баня в Банкя отваря врати точно навреме, преди очакваната енергийна криза в целия ЕС да наложи следването на съветите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да икономисваме топла вода от къпане у дома. По този повод експремиерът Борисов, който е и родом от Банкя, вече имаше случай да покани всички да използват новооткриващата се след наистина чудесен ремонт минерална баня, която се управлява от Софийски имоти.

Както е известно, в спакурорта, който се води и район на София, термалната вода не изисква нагряване. Просто си тече при идеалната за къпане на човешкото тяло температура 36,5 – 37 градуса – точно колкото е и нашата лична. По-долу в текста ще обясним, че освен за измиване, тя е много полезна за ред други неща, покрай спестяването от топла вода у дома.

Минералната бaня в Банкя нe работи oт 2001 г.  За това време прекрасната фасада на неокласическата сграда в центъра на спакурорта, разположена във фантастичен и добре поддържан естествен парк, обрасна и беше пред срутване, интериорите бяха изтърбушени.

B ĸpaя нa 2017 г. Koнcopциyм Бaнĸя 2020 cпeчeли ĸoнĸypca нa Cтoличнaта oбщинa зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa Гoлямaтa бaлнeoлeчeбницa. Cpeдcтвaтa зa peмoнтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лв. без ДДС. Чacтният инвecтитop пoлзвa xoтeлa 35 гoдини.     

Парите, които са общо 9 840 000 лв. с ДДС, бяха вложени в перфектно изпълнен ремонт, който прави банята в Банкя една от най-добре изглеждащите в цяла Европа.

Възстановени са в стария си вид класическите места и уреди за къпане, така че посещението й се превръща в истинска атракция.

Под управлението на Софийски имоти балнеокомплексът ще се развива и ще търси концесионер, докато посреща гражданите и гостите на София.

Банята в Банкя е първата от четирите известни неокласически храма на минералната вода, които Общината има програма да възстановява. Останалите, които чакат реконструкция са обектът в Овча купел, по който вече се работи, както и в Горна баня, където ремонтът още не е стартиран и ви показахме сегашния ужасяващ вид на красивото ретроздание, неподдържано от 30 години. А също и източната част на Централната баня в сърцето на София, която ще се превърне в модерно спа, след като нейната западна половина беше превърната с инвестиции на общината в културен и конгресен център с модерни зали.

Минералната вода в Банкя е с ниска минерализация, хипотермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева с ниска твърдост, бистра, безцветна, без мирис и с много приятен вкус.

Ефектът от нея е общо тонизиращ. Има болкоуспокояващо, противовъзпалително, противоалергично, трофично, противоспастично и осмотично действие. Повлияват се добре и заболявания, свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора. Въздухът, водата и природата на курорта имат и… подмладяващ резултат.

Освен вътрешното приложение с лечебни цели, минералната вода се използва и външно за балнеопроцедури, с много добър ефект за човешкото здравe.

 

Химически състав на водата

Стойности

Флуор / F /

0,42 mg/l

Сулфати / SO4/

37,0 mg/l

Хидрокарбонати

115,7 mg/l

Металсилициева киселина /H2SiO3/

34,1 mg/l

Натрий и калий  /Na + K /

65,2 mg/l

Калций /Ca /

8,6 mg/l

Магнезий / Mg/

1,5 mg/l

 
 

Какво лекува?

Дегенеративни и възпалителни ставни заболявания:

  • възпаления на сухожилията
  • ставните торбички
  • мускулите и залавните им места
  • гръбначни изкривявания

Състояния след травматични (ортопедични) заболявания:

  • състояния след фрактура на костите и след гипсова имобилизация
  • състояния след контузии
  • изкълчвания
  • навяхвания
  • контрактури

Болестни изменения в прешлените на гръбначния стълб и междупрешленните дискове

  • дискова болест

 

Заболявания на периферната нервна система:

  • невралгии
  • неврити
  • радикулопатии

Патологични изменения от пренапрежение

  • тензионно главоболие

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени