FACEBOOK

Осъдиха ГЕРБ-депутата за суджука, оправдаха го за пастърмата

Бившият депутат от ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов е осъден условно за това, че е изнудвал бизнесмен да му даде един тон суров суджук, който уж бил за премиера Бойко Борисов.

Съдията от специализирания наказателен съд Мария Кавракова обаче го оправда по обвинението, че принудил предприемача Антон Проданов да му даде и 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма, предаде lex.bg.

Присъдата на Мартинов е две години затвор условно с четири години изпитателен срок.

Всъщност бившият депутат е осъден за първата, според прокуратурата, доставка на един тон суджук. При нея Мартинов казал на Проданов, че е за „високи хора“ в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават.

Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста. Последвало искане за нова доставка на тон суров суджук – безплатен и приготвен по същия начин.

„Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния“, казал Мартинов на Проданов и пак го заплашил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба“.

Следват и други заплахи: „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Съдия Кавракова обясни, че осъжда Мартинов за първия тон суджук, защото за него има и други показания освен тези на пострадалия Проданов.

Освен това заради условната присъда тя промени мярката на бившия депутат от 20 000 лв. гаранция на подписка, но остави забраната му да напуска страната.

„Налице са многобройни смекчаващи вината обстоятелства по отношение на Живко Мартинов. Деянието е извършено преди почти 10 години, а той е с безупречно процесуално поведение, неосъждан е и е оказвал съдействие до момента. Всичко това трябва да намери отражение в мотивите на присъдата“, обясни накратко съдията защо наказанието не е ефективно и каза, че обяви мотивите си до 60 дни.

След като чуха присъдата Живко Мартинов и адвокатът му Христо Ботев заявиха, че ще я обжалват. „Присъствах на смехотворен фарс“, така Мартинов коментира делото. Той заяви, че основният свидетел в процеса Антон Проданов е „момче, което е осъждано за ДДС измами и палежи на коли“. „Казва, че съм взел 4 тона суджук, а аз не съм ги и виждал. Как да вземеш от умрял писмо. Момчето няма нищо общо с бизнеса, само с незаконни дейности“, каза Мартинов.

Адвокат Христо Ботев определи присъдата така: „Хем да е осъден, хем да не е в затвора“. Защитникът каза още, че суджук не е намерен. „Четири тона са се изпарили някъде. Премиерът има високо кръвно, значи суджукът не е за него“, заяви той и заключи, че ще обжалват присъдата „на всички инстанции“.

Първоначално прокуратурата повдигна на Мартинов шест обвинения. Освен за изнудване чрез принуда, той беше обвинен за закана с убийство, лично укривателство и престъпление срещу реда на управление.

В началото на разследването прокуратурата съобщи, че депутатът е изнудвал не само за доставка на месни деликатеси, но за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането там на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис.

Отделно от това, Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 години причини катастрофа в Добрич с двама загинали.

През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението за закана с убийство към бизнесмен, защото тя не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. Става дума за случай от декември 2011 г., когато Мартинов е бил общински съветник и заплашил бизнесмен с думите: „Спри да се занимаваш със зърно и с мене, защото ще те изчистя“ и „Трябваше да изчистя и теб и семейството ти“.

По същото време в Добрич бившият полицай Кирил Костов и член на общинското ръководство на ГЕРБ напусна партията заради „корупционно каре“ в града, което източвало пари и изнудвало местния бизнес. Сред посочените тогава е Мартинов, а разследването срещу него тръгна пак след сигнал на Костов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени