FACEBOOK

Омбудсманът Ковачева напира за Страсбург

Омбудсманът Диана Ковачева се е кандидатирала за мястото на български съдия в съда в Страсбург, съобщи Lex.bg.

Общо 13 юристи кандидатстват при третия опит на Министерството на правосъдието да избере магистрат за ЕСПЧ. Новите участници в процедурата освен Ковачева са: съдията от СГС Галя Вълкова, преподавателят в Университета на Страсбург Иван Боев и Екатерина Георгиева, чиято кариера на юрист е минала през европейски институции.

Документи са подали и 9 участници в предишната процедура. Те са: съдията от ВАС Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, шефът на АС София-област Мария Попова, доц. Катерина Йочева, съдията от АС София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на ЧСИ, адвокатът от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Нито един кандидат не е одобрен след изслушването, проведено във вторник.  Мандатът на действащият български съдия в Страсбург Йонко Грозев изтича на 12 април 2024 г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени