FACEBOOK

Ограничиха по зони метража на сградите в София

Народното събрание прие дългоочаквани промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Сред тях най-обсъждани са въпросите, свързани с ограничаването на височината на сградите в милионния град. Причините са много, като на първо място е сигурността – София е в сеизмична зона, която я излага на сериозни рискове от трусове. Последното голямо земетресение беше през 2012 г., но в средата на 19 в. Например градът е на практика тотално разрушен, макар от друга страна, при разместването на пластовете, да бликват неговите прочути минерални извори.

Новите сгради в столицата ще бъдат с максимална височина 75 метра, освен в центъра на София, където „кота корниз” е 50 метра. Ако зданието е на терен до 400 м от метрото - извън станциите в централната градска част и в районите Триадица, Лозенец, Младост и Изгрев, допустимата височина е 100 метра.

За кварталите на богатите в полите на Витоша като Бояна, Драгалевци, Симеоново височината на сградите е до 15 метра.

Зони за небостъргачи – т.е. сгради с височина над 100 м, в София ще има, но те не са фиксирани в закона, както бе първоначалният вариант на проекта, гласуваха. Столичната община предвиждаше две зони за строителство на небостъргачи - на бул. Цариградско шосе след 7-ми километър, на изхода на София преди вливането в магистрала Тракия под Околовръстния път, и в Люлин, където бул. Царица Йоана пресича обиколното шосе.
Никакви ограничения не важат за заварените проекти, сред които има за нарушаващ всички правила и норми небостъргач на бул. България и ул. Солун, при положение, че в района е забранено строителство на сгради с повече от 6 етажа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени