FACEBOOK

Общината ще модернизира 24 детски градини и училища

Обновяват сгради в Надежда, Илинден, Връбница и Красна поляна

Столичната община цялостно ще модернизира 24 сгради на детски градини и училища през тази година и за целта ще разчитаме на европейско финансиране по ОП Региони в растеж, съобщи Ирина Савина - зам.-кмет на София по направление Инвестиции и строителство, цитирана от БТА. 

По думите й, модернизацията на общинските сгради е важна, за да бъдат осигурени по-добри условия за децата и учениците в столицата и да бъдат намалени сметките за отопление на сградите. Савина посочи, че средствата, които са спестени от електричество и парно отопление, ще могат да бъдат пренасочени за текущи ремонти и подмяна на обзавеждането.
Тя отбеляза, че 24 сгради се намират в административните райони: Надежда, Илинден, Връбница и Красна поляна, а ремонтите ще продължат от 6 месеца до 1 година по специален график.
По-особеното при тези обекти е, че няма да се работи само през лятото, тъй като ще бъдат модернизират цялостно, което отнема повече време, посочи зам.-кметът и допълни, че през изминалите 6 месеца, Столичната община е организирала множество срещи с родителските настоятелства, директорите на учебните заведения, районните администрации и дирекция Образование, за да координират реконструкциите без да се създава напрежение.
Зам.-кметът отбеляза, че модернизацията на детските градини и училищата включва широк спектър от дейности като полагане на хидро и топлоизолация на покриви и външни стени, подмяна на дограма, ремонт на покриви, подмяна или ремонт на отоплителни, ВиК и електрически инсталации.
По думите на Савина се предвижда и преасфалтиране на училищни дворове, дренажи около сградите, нови детски и спортни площадки, ремонт на огради, ремонт на санитарни помещения, оборудване и обзавеждане.
11 от сградите се намират в район Надежда, 6 - Илинден, 4 - Връбница и 3 - Красна поляна. Професионалната гимназия по хранителновкусови технологии, която скоро беше прехвърлена на Столичната община, е последният обект от образователната инфраструктура, включен във финансирането с европейски средства, каза още тя.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени