FACEBOOK

Няма виновни 12 години след срутването на сградата на Алабин

12 години след срутването на сграда насред центъра на София, отнело живота на две млади жени виновен за трагедията няма. На 19 септември 2006 година малко след 18 часа сградата на улица Алабин 36 пада и затрупва пpeминaвaщия в тoзи миг aвтoмoбил. B нeгo ca пътyвaли 26-гoдишнaтa Дeницa Чeнишeвa и 24-гoдишнaтa Πeтpинa Xpиcтoвa. Toвa e cгpaдa, ycтoялa нa бoмбapдиpoвĸитe нaд Coфия пpeз Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa.

Софийският градски съд оправда всички обвиняеми по делото.

За невинни на първа инстанция са обявени собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма Хрисома ( б.р. той е изключително близък до фармаолигарха Огнян Донев и бившият министър-председател Иван Костов), инж. Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на А3 - Архитектура и изпълнение, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ Медия Манчо. Той е подсъдим задочно, тъй като е в неизвестност.

Делото се превърна в емблематичен пример за бавно правосъдие. Казусът влиза в съда едва през 2016 г., цели 10 години след трагедията. За това време се смениха четирима прокурори, а един от тях дори го прекрати (б.р. разследването), но съдът не се съгласи. Съдиите дори критикуваха държавното обвинение, че не проявява активност, не изяснява всички факти и заявеното от свидетели.

С какви мотиви съдия Величка Маринкова оправдава подсъдимите, ще стане ясно най-рано до 60 дни. Присъдата на СГС не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени