FACEBOOK

Нямат заплати, но ще строят ново крило в Правителствена

В т. нар. правителствена болница – Лозенец – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение. А се оказва, че там работят лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати, научи e-vestnik от източници от болницата. В същото време само преди седмица правителството реши да се строи ново крило като на гол тумбак чифте пищови. „Пари нЕма, действайте”, както е казал поетът и пиарът, създаващ несъществуващи добри новини от кабинета.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата седмица, после дошъл да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Тяхната е минимална.

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н. Още с имотната си декларация близкият до ДПС лекар беше учудил мнозина: човекът декларира 135 000 лв. спестявания, срещу които някой – неясно кой при иначе необходимо поне 200% обезпечение му е дал рекордния заем от 650 000 лв. или почти 5 пъти повече. Сигурно е някой кръстник – още по-добре, ако е масон - тези са на мода в момента.

Причините за забавянето на заплатите се обяснява с дошлото изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица да превърнат болницата в педиатрия, което изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники.

Сградата на Булгартабак например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология, а резиденцията на Тодор Живков в Банкя – детски санаториум и лагер в началото на 1990 г. Пак тогава - през 1990-1991 г., в болница Лозенец е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.
Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца. Също като в края на соца, когато там оставяха като на пансион старите партийци и родителите на членовете на правителството и ЦК на БКП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени