FACEBOOK

Нов 4-милиарден заем лъсна в бюджета за догодина

Нов външен дълг за страната предвижда Бюджет 2021. Заложени са още 4 млрд. лв. заем, при положение, че все още не се разбра за какво ни е последният от 5 млрд. лв. Бюджетът 2020 все още е на излишък от 800 млн.лв. към октомври и имаме 13,5 млрд. резерв. Така общият размер на всички борчове на кабинетите Борисов 1, 2 и 3 ще гони рекордните 30 млрд. лв.

„Ще източат 6 млрд. лв. за 2 месеца незнайно как, още сме на излишък”, заяви икономистът Пламен Данаилов. „Данните за актуализираната фискална програма към 30 септември показват, че правителството разполага с излишък от над 800 млн. лева. Това значи, че приходите за първите 9 месеца на 2020 г. са повече от разходите. В актуализираната програма МФ обаче прогнозира, че към 31.12.2020 г. ще приключим с над 5,2 млрд. лева дефицит”, посочи той.

По всичко личи, че правителството планира до ЧНГ да изхарчи повече от 6 млрд. лв. над приходите, които ще събере през месеците октомври, ноември и декември. 6 млрд. лева допълнителни пари, означава за 3 месеца да се изхарчат 18 млрд. лева, при изхарчени за 9 месеца 30 млрд. лева.
Кабинетът продължава да оправдава харчовете си и рекордните заеми с борбата срещу щетите от К19, които обаче не посочва конкретно, въпреки исканията на опозицията в НС.

„Най-големият проблем е пълното неразбиране от страна държавата какво се случва с икономиката”, заяви шефът на БСК Радосвет Радев в Референдум по БНТ. Той коментира до колко проработиха социално-икономическите мерки за справяне с кризата. „Българският бизнес е оставен да оцелее в спартански условия.

Доколкото може успява и доколкото не може хвърля бялата кърпа и спира да плаща всички възможни данъци (печалба, местни, битови отпадъци) и на практика държавата обезсилва самата себе си, игнорирайки бизнеса”, констатира той. „Едни бизнеси ще фалират. Държавата гледа с мазохистично задоволство на този процес. Важно е кой ще дойде и ще ги купи след това.

Криза ще има. Някои ще станат по-бедни. Има обаче хора в България, които разполагат с огромен ресурс. Те ще купят активи, които не биха докоснали в нормално време”, прогнозира Радев.

Същевременно гласуването на първо четене по Бюджет 2021 в не мина без куриози. Шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела

Дариткова обвини опозицията в лицето на БСП за липсата на кворум в НС. Това обаче е задължение на управляващите ГЕРБ и ОП, които са мнозинство и трябва да наложат на всичките им депутати да идват на работа нужните 3 дни в седмицата за по 3-4 часа срещу 10 000 лв. на калпак.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени