FACEBOOK

Нови избори наесен, но трудно - 2 в 1

Вотът през април може да се окаже поредният халосен опит за формиране на редовен кабинет. Според всички социологически проучвания ситуацията в новия парламент ще бъде патова и някой едва ли може да разчита на стабилно коалиционно мнозинство.

Припомняме, че агенциите дават равен резултат по около 20% за първите двама в лицето на ГЕРБ-СДС и Доброто.  Сред политиците вече директно и дори публично се говори за нови избори 2 в 1 през есента, когато е редовният местен вот.

Основният проблем при този развой на събитията е, че това ще бъде много трудно от техническа гледна точка. Напомняме, че през 2021 г. у нас вече имаше избори 2 в 1 – редовни за президентска двойка и предсрочни за 47-то НС, което беше значително по-лесно за осъществяване - само 2 списъка, при това само с машинен вот и с прости единични протоколи.

Сега ключовите битки ще бъдат в големите градове и най-вече в столицата. Местният там сам по себе си е сложен, тъй като в София, Пловдив и Варна има 3 вида бюлетини, а на някои места и по 4 вида – за кмет на града, за общински съвет, за районни кметове, а някъде и за местен кмет. В границата на тези градове има десетки села.

Всичко това трябва да се комбинира с парламентарния вот. Изпълнението дори не е толкова трудно за избирателите, колкото за членовете на комисиите. Ситуацията се усложнява от факта, че след последните поправки в ИК и решението на ЦИК ще има няколко вида протоколи, които ще отразяват отделно вота на хартия и на машина. Така в големите градове броят им може да надмине 10. Обработката на такъв обем протоколи със сигурност ще забави самото гласуване и резултатите от комисиите и националните.

При подобен сценарий единственият облагодетелстван изглежда би могъл да бъде само вечният водач на БСП Петър Кънев с неговата семейна печатница Демакс, която получава поръчките за милиони на ЦИК за изработване на бюлетини и протоколи.

Напомняме, че за вот 2 в 1 наесен за заговори още преди края на 48-ото НС. "Отиваме на едни избори, които не се очертава да дадат голяма промяна”, заяви през януари съпредседателят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов.

“Следващият парламент ще бъде в непосредствена близост до местните избори и всички ще ръководят поведението си с оглед на това, и в още по-малка степен ще има готовност за някакви прояви на отговорност и жертване на партийния интерес”, коментира той тогава. Експремиерът Кирил Петков пък заяви недвусмислено, че "голямата битка са местните избори. Там имаме нужда от 20 хил. човека, общински съветници". “Ако след вота на 2 април ГЕРБ е първа сила - отиваме на избори наесен”, пригласи им и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Същевременно Петков потвърди, че не може да се говори за партньорство с партията на Бойко Борисов и отрече да има такъв възможен сценарий. Това значи липса на кабинет със стабилно мнозинство и оттам нестабилна държава и икономика насред криза.

„Шансовете да отидем на избори 2 в 1 са много сериозни”, прогнозира и политологът Димитър Ганев от Тренд. Според него вотът през април няма да донесе драстична промяна в резултатите. “В последната година електоратите са се стеснили до най-твърдите си ядра. Не виждам никакви основания да смятаме, че ще има по-висока избирателна активност”, обоснова се Ганев.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени