FACEBOOK

Новият министър не е запознат със състоянието на язовирните стени: Гроздан Караджов

"Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени", заяви бившият регионален министър Гроздан Караджов от ИТН на обвиненията на служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, който разкритикува предишното ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), че нищо не е направило за "може би най-мащабното незаконно строителство, което държавата си е позволила в периода между 2018 и 2020 г.", а именно - строежите на язовири.

На съвместна пресконференция с икономическия министър Никола Стоянов, че Държавната консолидационна компания (ДКК) е възложила реконструкцията на 418 язовира на държавната компания "Монтажи" ЕАД по време на третото правителство на Бойко Борисов. "В рамките на предишния служебен кабинет се установи, че тези язовири нямат строителни книжа. Касаело се е за основен ремонт и за тях е следвало да има издадени строителни книжа. Незаконните действия не трябва да бъдат прикривани с незаконни средства", настоя Шишков.

По думите му Караджов е сформирал работна група и тя е стигнала до недотам категорично заключение, че тези язовири са били "допустими като аварийни".

Гроздан Караджов отговори:

"Изумен съм от обвиненията и особено от предложенията на министъра на регионалното развитие за аварийните ремонти на язовирните стени. Очевидно е, че той не е добре запознат и някой го е подвел за състоянието на нещата. Никакви незаконни практики не се прикриват! Напротив – целта е язовирите да бъдат законно ремонтирани и законно въведени в експлоатация.

Няма никакво съмнение, че язовирите, за които се говори, са в лошо състояние и са опасни за населението. Затова трябва да бъдат взети незабавно мерки, за да не се стига до трагедии като тази в село Бисер.

Има специална наредба за язовирните стени, в която изрично е описано кога може да се пристъпи към авариен ремонт – когато има доказан риск от авария. Такъв доказан риск има при всички визирани язовири. Работната група, която анализира ситуацията, беше категорична за това.
Законът разрешава в тази ситуация ремонтът да започне веднага, като нужните документи се издават в процеса на работа или накрая. И което е най-важното – обектът се въвежда в експлоатация с акт 16, т.е. той става абсолютно законен, с ясен собственик, с категорични гаранции за безопасност.

Какво ще стане, ако се приеме предложението на министър Шишков язовирните стени да бъдат обявени за търпими обекти? Те никога няма да могат да бъдат узаконени! Няма да им бъдат издадени нужните документи. Няма да имат акт 16 и на много от тях собствеността ще е неясна. Няма да има гаранция за тяхната безопасност. Което е предпоставка за нова трагедия".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени