FACEBOOK

Нова служба ще слухти безконтролно

Новата служба за борба с корупцията, която ще бъде учредена според законопроекта на правителството, ще бъде третата, която ще ни подслушва. За разлика от ДАНС и ДАТО, които го правят досега, тя обаче няма да бъде под надзора на Националното бюро за контрол на СРС. Разкритията бяха направени от бившия вътрешен министър Румен Петков в предаването Денят на България он еър.

Пред водещия Владимир Сиркаров експолитикът заяви, че не разбира по каква причина до момента парламентът не се е събрал на закрито заседание, на което да изслуша шефа на Бюрото за СРС Бойко Рашков. Преди дни той направи смайващи разкрития за подслушване на политици, журналисти, бизнесмени от сега действащите служби, които не са били регламентирани. "Подозирам, че поради гузност на фабриките за суджук ГЕРБ и БСП, само ДПС може да поиска такова изслушване на Рашков", прогнозира Петков.

По повод законопроекта на правителството, той се учуди как същият брой служители ще следят десетократно повече длъжностни лица, отколкото досега. Попита също по каква ли причина финансовото разузнаване е изключено от службата Антикорупция. Какво ще знаем, като няма да знаем нищо конкретно за финансовите потоци, риторично запита Петков. Той изрази съмнение, че в този вид новата служба би била по-успешна от провала БОРКОР, която бе учредена със същите намерения през 2011 г. и за 6 години не е показала резултат. Петков посочи и антиконституционен текст, който предвижда служители на ДАНС, независимо от тяхната воля, да бъдат премествани на работа в новото звено.

"Правителствата на Борисов действат по един начин: или си с нас, или си вън", което е дълбоко неправилно и дори е отбелязано в конкретен доклад на самия Министерски съвет. Там сами пишат за прекомерна политизация на държавната администрация", добави Петков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени