FACEBOOK

Новата детска градина 76 Сърничка е най-голямата в София

Новоизградената Детска градина 76 „Сърничка“ в ж.к. „Младост 4“ е най-голямата в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като посети заведението, предаде Фокус.

По думите й вече са записани 232 деца, които от 3-ти септември ще посещават градината. Тя уточни, че тази сграда е филиал на друга градина, като вече разполагат общо с 20 групи. „Директорът на детската градина е създал организация и е набрал персонал, който ще почисти и преподреди, за да могат да се посрещнат децата през септември месец“, посочи още Фандъкова. Тя обясни, че тази година освен в ж.к „Младост“4 се откриват още две детски градини в кв. „Драгалевци“, като това също е един район с голям недостиг на свободни места. Фандъкова допълни, че след строежа на новата градина на практика проблем с недостига на свободни места на възраст между 3-6 години в ж.к „Младост“ вече няма, дори за момента има около 70 свободни места. Проблем за настаняване има все още при яслените групи. „Насочваме усилия за строене на обединени детски заведения,“ коментира тя.

По думите й средствата за откриването на детски градини за тази година са около 8 млн. лв. „Започнахме строителството на нови 9, които ще бъдат готови следващата година за над 23 млн. лв.“, уточни Фандъкова. „За последните 10 години са инвестирани 180 млн. само за строителство на нови сгради на Детски градини“, посочи още тя. Кметът обясни, че Столична община продължава съвместна работа с родителски организации, за да може да се направи най-доброто за децата. „Записванията стават с информационна система и за да бъде максимално прозрачно тя се подобрява всяка година, благодарение на тази съвместна дейност между нас и родителските организации", уточни тя. Фандъкова обясни, че промяната тази година е била насочена към децата с хронични заболявания и специални образователни потребности, да могат да минават през системата, както и намаляване на техния брой от 10 на 5 в градина.

„Призовавам всички да се отнасят с уважение към учителската професия, там където има нарушения правим проверки, но като цяло системата на столичните училища и градини е стабилна“, сподели още тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени